Ökoklikk – internetes kampány a fenntartható életmód népszerűsítésére

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Fejlesztés szükségszerűségének, a megoldandó problémának, a probléma környezetének ismertetése
A lakosságnak egyre nagyobb hányada van tudatába általánosságban vagy egy-egy részterületen fogyasztásának környezetre gyakorolt hatásaival. Azonban nehéz változtatni az uralkodó fogyasztási szokásokon, mert nincs meg ehhez a megfelelő késztetés, és hiányoznak a fenntartható életmódhoz szükséges életvitel ismeretei, illetve az ismeretek szétszórtan léteznek, nehezen hozzáférhetők.

Az emberek többségének egyre inkább az internet ad színteret a mindennapi információknak, a társadalmi kapcsolattartásnak. Az itt kapott információk, a közösségi oldalakon kapott impulzusok alapján alakítja életét.

A pályázó szervezet rövid bemutatása


A Magyar Természetvédők Szövetsége 1989-ben alakult, 33 szervezet alapította. Több mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége, amelynek fő célja a természet egészének védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. A tagság kiterjed Magyarország 19 megyéjére és a fővárosra. Nemzetközi szervezetekkel, kiemelten a Föld Barátai hálózattal együttműködve hangsúlyos szerepet játszunk Európa és a világ környezetvédelmi civil összefogásában.
A projekt célja, célcsoportja, a célcsoportra gyakorolt hosszú és rövid távú hatások
A Cél egy olyan internetes közösségi felület létrehozása és népszerűsítése, melyek összekapcsolják a fenntarthatóság ügye iránt különböző szinten érdeklődő embereket:

  • az Ökodajka segítségével játékosan bárki megtudhatja, mennyire folytat fenntartható életmódot, milyen új fenntartható viselkedésmintákat tud elsajátítani;
  • aki változtatni szeretne, Az ÖKOpédián egy helyen, könnyen elérhetően és érthetően megbízható információt kaphat a fenntartható életmóddal kapcsolatos kérdésekben;
  • akinek pozitív példája is van már, az ÖKOfórumban oldalon ezt megoszthatja a többiekkel, és együtt gondolkozhatnak tovább;
  • aki a fenntartható életmódot a gyakorlatban akarja kipróbálni önkéntesként, annak az Öko Wellness oldal nyújt segítséget.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 39 812 600 Ft