ÖKO Fórum

ÖKOdajka vitafórum

ÖKO Fórum  > ÖKOdajka fórum  > ÖKOdajka vitafórum
A témát indító hozzászólás:
forumadmin
Moderátor
6 hozzászólás
2013.03.25 11:36Nem értesz egyet az ÖKOdajka válaszokkal, esetleg még a kérdéssel sem?

Ezt a topikot azért hoztuk létre, hogy lehetőség legyen megbeszélni részletesen is az egyes ÖKOdajka témákat, kérdéseket, válaszokat. Kíváncsiak vagyunk a véleményekre, javaslatokra. Ha sikerül egy a fenntartható fejlődés elveinek jobban megfelelő választ találni, természetesen készek vagyunk módosítani is az ÖKOdajkán.

Mikor az ÖKOdajkát összeállítottuk, az volt a célunk, hogy egy folyamatosan fejlődő, pontosabbá váló kérdéssort hozzunk létre. Az ÖKOdajka kérdéseinek részletes megbeszélésére lehetőség van itt az ÖKOfórumban. Az ÖKOfórum tapasztalatai beépülhetnek az ÖKOpédiába, és ez visszahat újból az ÖKOdajkára. Reméljük így lesz, a Te segítségeddel is!
A legújabb válaszok:
itob
Rügyező
20 hozzászólás
2013.04.10 18:43Azt hittem megjelenik a szöveg is amire válaszolok, a sztivia ízére gondoltam.
előzmény:itob
itob
Rügyező
20 hozzászólás
2013.04.10 18:41Nekem nem ízlett, az íze hasonlít a diétás édesítőkre.
előzmény:Kata
Gyöngyös
Rügyező
8 hozzászólás
2013.04.09 15:16Otthon a fürdőszobában

Az én hitvallásom, igaz én sem a vizes, hanem a nyirkos ruhák vasalását ajánlom

" A gyűrődésre hajlamos ruhákat nyirkos állapotban célszerű vasalni – így kiiktatható a gőzölős program, s kevesebb energia használódik el. "

az alábbi cikkemben: http://eletszepitok.hu/kornyezet-es-penztarcabarat-tippek-mosashoz-vasalashoz/
Gyöngyös
Rügyező
8 hozzászólás
2013.04.09 14:38Cukor helyett sztívia:
"Akinek kedve és helye is van hozzá, maga is termeszthet jázminpakócát. Tavasztól késő őszig szabadban, vagy ablak között napfényes helyen tartható, télre viszont fagymentes helyre kell tenni."
"Legegyszerűbb, ha a friss, vagy a szárított leveleket kevés vízzel leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk, leszűrjük, s az így kapott cukorsziruppal ízesítjük ételeinket és italainkat. E növény kivonata – ellentétben a mesterséges édesítőkkel – semmilyen egészségkárosító anyagot sem tartalmaz, s hő hatására nem bomlik fel, ezért kiválóan használható sütésnél és főzésnél, de befőttek eltevésénél is."

Akit érdekel a cikkem, http://eletszepitok.hu/egeszsegunkert-sztivia-a-legedesebb-gyogynoveny/ elolvashatja.
Kata
Rügyező
8 hozzászólás
2013.04.09 14:15Sziasztok, én már így 4 oldal után is kezelhetetlennek érzem a felületet. Aki nem lapoz vissza, nem tudja, milyen kérdésre érkezett már válasz. Érdemes lenne témánként csoportosítani legalább. Így az egész egy nagy katyvasz, amiből vagy sikerül megtalálni azt, ami nekem is eszembe jutott, vagy lesz olyan kérdés, amit újra és újra fel fognak tenni.
előzmény:forumadmin
Kata
Rügyező
8 hozzászólás
2013.04.09 14:10Sokkal édesebb, mint a sima cukor, jelentősen kevesebb kell belőle. De sokan éreznek mellékízt a használata során. Előny, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják, és csökkenti a magas vérnyomást.
előzmény:robag
Kata
Rügyező
8 hozzászólás
2013.04.09 14:06Egyet értek!
előzmény:noé
Kata
Rügyező
8 hozzászólás
2013.04.09 14:05Én úgy vettem észre, hogy a gyártók gyakran szándékosan úgy készítik ezeket a készülékeket, hogy épp a garanciáig bírja ki, aztán lehet vinni szervizbe, ahol valóban többe kerül a javíttatás, mint a csere. De ettől még úgy gondolom, az ideális a javíttatás lenne. A dajkatesztek elején kiemelték, hogy úgy válaszoljunk, ahogy az a leginkább jó a környezetnek. Én úgy látom, hogy itt nincs igazán jó válasz. Igen, ha javíthatatlan, nyilván hulladékudvarba vigyük, de ha még javítható, ez lenne a jó megoldás, szerintem
előzmény:robag
aja
Haladó
21 hozzászólás
2013.04.07 22:47Nekem a varrás jött be, pici babákat csinálok. Angyalosat, nyuszisat, attól függ milyen ünnep van.

Én faragni szoktam ajándékot, dirib-darab fa mindig van a háznál, és nagyon sikeres vagyok vele.

[quote][quote]Szia Jaromizo!

Igen, ez egy kicsit trükkös kérdés, már ha a Bevásárlás kérdéssorban a "Mit vásároljak ajándékba?" kérdésre gondolsz.

A válaszok arra akarnak rámutatni, hogy nem elsősorban az a fontos, hogy tárgy, vagy közösségi élmény az ajándék, hanem, hogy az a valami mennyire kíméli a környezetet. És ha kíméli, akkor utána egyéni ízlés kérdése, hogy mit ad ajándékba.
Ákos

[quote]Nos ajandekkent en inkabb valoban egy kozos programot szervezek.Meghivom magamhoz es fozok valami finomat.Mindekozben jokat lehet beszelgetni es kesobb ezekre a pillanatokra jobban is emlekszik mindenki mint arra,hogy milyen targyat kaptal 2 evvel ezelott..
[/quote]

Szerintem is nagyon fontosak a közös élmények és szuper meglepetéseket lehet szervezni, ugyanakkor a tárgyi ajándék is lehet ugyanolyan értékű...lehet maradandó, sőt az ember emlékezete idővel romlik, de ha rátalál a fiókban egy apróságra, amit ezer éve kapott, máris beindul az emlékezet. A kézzel készítésű ( környezetkímélő) tárgyak meg pláne értékesek.[/quote][/quote]
előzmény:itob
itob
Rügyező
20 hozzászólás
2013.04.07 22:40Én faragni szoktam ajándékot, dirib-darab fa mindig van a háznál, és nagyon sikeres vagyok vele.

[quote]Szia Jaromizo!

Igen, ez egy kicsit trükkös kérdés, már ha a Bevásárlás kérdéssorban a "Mit vásároljak ajándékba?" kérdésre gondolsz.

A válaszok arra akarnak rámutatni, hogy nem elsősorban az a fontos, hogy tárgy, vagy közösségi élmény az ajándék, hanem, hogy az a valami mennyire kíméli a környezetet. És ha kíméli, akkor utána egyéni ízlés kérdése, hogy mit ad ajándékba.
Ákos

[quote]Nos ajandekkent en inkabb valoban egy kozos programot szervezek.Meghivom magamhoz es fozok valami finomat.Mindekozben jokat lehet beszelgetni es kesobb ezekre a pillanatokra jobban is emlekszik mindenki mint arra,hogy milyen targyat kaptal 2 evvel ezelott..
[/quote]

Szerintem is nagyon fontosak a közös élmények és szuper meglepetéseket lehet szervezni, ugyanakkor a tárgyi ajándék is lehet ugyanolyan értékű...lehet maradandó, sőt az ember emlékezete idővel romlik, de ha rátalál a fiókban egy apróságra, amit ezer éve kapott, máris beindul az emlékezet. A kézzel készítésű ( környezetkímélő) tárgyak meg pláne értékesek.[/quote]
előzmény:tengerhalfeneke
tengerhalfeneke
Haladó
22 hozzászólás
2013.04.07 22:37
Szia Jaromizo!

Igen, ez egy kicsit trükkös kérdés, már ha a Bevásárlás kérdéssorban a "Mit vásároljak ajándékba?" kérdésre gondolsz.

A válaszok arra akarnak rámutatni, hogy nem elsősorban az a fontos, hogy tárgy, vagy közösségi élmény az ajándék, hanem, hogy az a valami mennyire kíméli a környezetet. És ha kíméli, akkor utána egyéni ízlés kérdése, hogy mit ad ajándékba.
Ákos

[quote]Nos ajandekkent en inkabb valoban egy kozos programot szervezek.Meghivom magamhoz es fozok valami finomat.Mindekozben jokat lehet beszelgetni es kesobb ezekre a pillanatokra jobban is emlekszik mindenki mint arra,hogy milyen targyat kaptal 2 evvel ezelott..
[/quote]

Szerintem is nagyon fontosak a közös élmények és szuper meglepetéseket lehet szervezni, ugyanakkor a tárgyi ajándék is lehet ugyanolyan értékű...lehet maradandó, sőt az ember emlékezete idővel romlik, de ha rátalál a fiókban egy apróságra, amit ezer éve kapott, máris beindul az emlékezet. A kézzel készítésű ( környezetkímélő) tárgyak meg pláne értékesek.
előzmény:Alder Ákos
tengerhalfeneke
Haladó
22 hozzászólás
2013.04.07 22:27[quote]Közben találtam még 1 kérdést:

Ha a citrom magyarországi fogyasztása nem felel meg a fenntarthatósági követelményeknek akkor a tisztítószerek helyetti használathoz honnan
szerezzem be? Vagy a szintetikus citromlé a megoldás?[/quote

Meg kell, hogy mondjam teljesen jogos az észrevétel és nekem is feltűnt. Kicsit ellentmondásos néhány kérdés...
jan
Haladó
22 hozzászólás
2013.04.07 21:54Én por alakút kóstoltam, de gondolom nem házi volt.

A Stívia leve édesítő. Nekem van.
előzmény:principessa
jan
Haladó
22 hozzászólás
2013.04.07 21:49Hogyan nyersz levet belőle? Nyersen?

A Stívia leve édesítő. Nekem van.
előzmény:principessa
aja
Haladó
21 hozzászólás
2013.04.07 21:46Hogyan? Darálva? pirítva?

[quote]A másik központi kérdés a cukor mellett a só, ami itt is szerepelt. Úgy tudom, sós ízt nem lehet fűszernövénnyel imitálni, ráadásul a tengeri sóban fontos összetevők vannak.


A sós ízt szezámmaggal lehet elérni.[/quote]
előzmény:Bogi
Gyöngyös
Rügyező
8 hozzászólás
2013.04.06 12:50Kedves noé és h.e.g.a!

noé: 'Van esetleg információtok a passzív ház arányos bekerülési költségéről?'

Jelentős mennyiségű németországi tapasztalat alapján a passzívházak beruházási költsége átlagosan 8-15%al magasabb hagyományos társaiknál. (Ez egy statisztikai átlag, aminek nem mondanak ellent azok az itthoni számadatok sem, hogy hagyományos épületekkel közel azonos áron, vagy akár jelentősen drágábban is építhető ilyen épület.)

Az üzemeletetési költségek alacsony volta miatt ez a felár valahol a 15-30 év távlatában megtérül (ami épület-élettartam nagyságrendben elfogadható érték), onnantól kezdve már a beruházás teljes volumenre számított ráfordítása (építés+üzemeltetés) a passzívházak esetében lesz a kedvezőbb.

Egy ide vágó, részletesebb elemzés: Mennyiből hozható ki egy passzívház?


Szerintem érdemes elolvasni Szekér László okl. építészmérnök, minősített passzívháztervező és oktató, a Passzívházépítők Országos Szövetségének elnökének cikkét a Green Press oldalán. :)
http://www.greenpressblog.com/2013/01/megeri-e-ma-magyarorszagon-passzivhazat.html

Üdvözlettel: Gyöngyös!
Krausz Dóri
Rügyező
6 hozzászólás
2013.04.06 12:16Zöldfrontnak!
Köszönöm a választ! Azt szerettem volna tudni, mihez viszonyítsam a beszerezhető fa árát, és a többi alternatív fűtési megoldás valóban nagyobb körültekintést és sokszor több energiát igényel.

Szia Dóri!
Szerintem a dajka azért ajánlja a fatüzelést, mert ehhez nincs szükség másra, csak fára
Vegyünk egy nagyon barátságos alternatív fűtési módot a sörkollektort. Amit persze én is csak ajánlani tudok. Ehhez is szükség van azért egy kis áramra. Ezt vagy máshonnan szerezzük be, vagy magunk állítjuk elő, például egy napelemmel. Ha máshonnan, az jöhet akár atomerőműből, egy napkollektornál pedig mondjuk ott van az a kérdés, hogy miből készítem, például ritka földfémekből, aminek a bányászata elég durva. És akkor mondjuk a geotermikus fűtés nagy energiaigényéről nem is beszéltünk.

Fáért pedig kis túlzással csak ki kell menni a kert végébe.

Szerintem ez a megfontolás áll a fa ajánlása mögött.
Zöldfront
előzmény:zöldfront
Gyöngyös
Rügyező
8 hozzászólás
2013.04.06 12:09
Szia Gyöngyös!
Rávilágítasz a fenntarthatóság egyik lényegére, nincsenek univerzális megoldások, nem lehet "fentről" megmondani a tutit.

Érteni kell a fenntarthatóságot, annak elveit, majd helyben megtalálni a jó megoldást. Úgy látom neked sikerült!
Ákos


Szia Ákos!
Egyszer volt egy bizonyos "B... csomag". Velem, családommal jót tett, mert onnantól még jobban odafigyeltem/tünk a takarékosságra és a tudatosságra. Ez a tanulási folyamat - szerintem - sohasem ér véget, mindig tanulok újat. :)
előzmény:Alder Ákos
zöldfront
Rügyező
9 hozzászólás
2013.04.05 23:05Szia Dóri!
Szerintem a dajka azért ajánlja a fatüzelést, mert ehhez nincs szükség másra, csak fára
Vegyünk egy nagyon barátságos alternatív fűtési módot a sörkollektort. Amit persze én is csak ajánlani tudok. Ehhez is szükség van azért egy kis áramra. Ezt vagy máshonnan szerezzük be, vagy magunk állítjuk elő, például egy napelemmel. Ha máshonnan, az jöhet akár atomerőműből, egy napkollektornál pedig mondjuk ott van az a kérdés, hogy miből készítem, például ritka földfémekből, aminek a bányászata elég durva. És akkor mondjuk a geotermikus fűtés nagy energiaigényéről nem is beszéltünk.

Fáért pedig kis túlzással csak ki kell menni a kert végébe.

Szerintem ez a megfontolás áll a fa ajánlása mögött.
Zöldfront
előzmény:Krausz Dóri
Bogi
Rügyező
7 hozzászólás
2013.04.05 21:32
A másik központi kérdés a cukor mellett a só, ami itt is szerepelt. Úgy tudom, sós ízt nem lehet fűszernövénnyel imitálni, ráadásul a tengeri sóban fontos összetevők vannak.


A sós ízt szezámmaggal lehet elérni.
előzmény:noé