ÖKO Fórum

Iványi Zsófia: Zéró hulladék... lehetséges? Konyhai tippek a hulladéktermelésünk visszaszorítására

ÖKO Fórum  > Környezetbarát otthon, bevásárlás  > Iványi Zsófia: Zéró hulladék... lehetséges? Konyhai tippek a hulladéktermelésünk visszaszorítására
A témát indító hozzászólás:
MTvSz
Moderátor
22 hozzászólás
2013.06.25 14:27
Amikor a jó példa ragadós:)
Egy kaliforniai család elhatározta, hogy új házba költözésük alkalmából megszabadulnak az addig felhalmozott hulladékaiktól... és ennél is tovább mentek. Egyáltalán nem termelnek hulladékot! Nincs nejlonzacskó, műanyag flakon, papírtörlő, műanyag tányér, felesleges csomagolás. Olyan helyeken vásárolnak, ahol lehetőség van a saját vászonzsákjaikba kimérni a szárazárukat, a húsfélékhez, tejtermékekhez például üvegeket visznek magukkal. A tisztítószerek és kozmetikumok flakonjai sem jelentenek problémát, mivel mindent maguk is elő tudnak állítani. A felesleges vásárlásokat tudatosan igyekeznek visszaszorítani, elsősorban használt ruhákat vesznek.
Az édesanya - Bea Johnson - blogján rengeteg hasznos ötletet és tanácsot tett közzé, amely engem is arra inspirált, hogy átvizsgáljam saját háztartásomat, lehetőségeimet... mert ugye minden elhatározás, anyagi helyzet, a lakás-ház adottságai, idő és energia kérdése. Bea Johnson tízes csokorba gyűjtötte, hogy melyik területen hogyan csökkenthető a szeméttermelés.
.

Tartsatok velem, gondoljátok tovább... Ti mit tehettek meg?

Azt már most látom, hogy a nulla hulladék célkitűzés részemről egyenlőre esélytelen (na de mindenben lépésenként haladunk ugyebár). Mivel jóideje már amúgy is a környezetemre odafigyelve vásárolok, célom most a szemét mennyiségének további csökkentése. Átlagosan 450 kg szemetet termelünk évente, ezt kéne akármennyivel(!) csökkenteni, túl a szelektív hulladékgyűjtésen:) Erre keresem én is a lehetőségeimet.
Bea Johnson blogja ezeket a területeket vizsgálja, én is a konyhai hulladékcsökkentés témakörével kezdem.
1. Konyha
2. Fürdőszoba
3. Kert
4. Mosás, takarítás
5. Étkezés, szórakozás
6. Munkahely
7. Szekrényeink tartalma
8. Gyógyszerek, vitaminok
A témák helyenként fedik egymást, illetve kiegészülnek az energiagazdálkodással.

Zéró hulladék a KONYHÁBAN

1. Cseréld le az eldobhatót többször használhatóra! A papírtörlőt rongyokra (régi póló), az alufóliát, folpackot zárható tetejű üvegekre (de annál még a műanyag doboz is jobb alternatíva), használj textilszalvétát!

2. Ha teheted, vásárolj kimért árukat. A piacon a zöldségeket, magvakat saját textilzsákodba kérd, a tojáshoz vigyél papírtálcát! Ne vegyél előre műanyag dobozba sok műanyaggal becsomagolt zöldséget-gyümölcsöt!!!

3. Vásárolj termelői piacokon. Ezek szerencsére most reneszánszukat élik. A tojástartót vagy a palánták kis edényeit visszaviheted az árusnak legközelebb, biztosan örülni fog! Termeszthetsz otthon a kertben, balkonon, ablakpárkányon zöldségeket, fűszereket! Sok új közösségi kert is nyílt az idén.

4. Igyál csapvizet!

5. Használj házi készítésű tisztító- és mosogatószereket! Szódabikarbónával, ecettel, citromsavval szinte minden tisztítószer helyettesíthető a konyhában. Szódabikarbóna adagolható mosogatógépbe, ecettel pedig az öblítő folyadék is helyettesíthető. Ha mégis vásárolod a mosogatószert, akkor kartondobozos kiszerelést keress, kerüld az egyesével csomagolt tablettákat!

6. Komposztálj! Ha van egy icipici kerted, már könnyen megteheted (tudom, mert az enyém igazán kicsike!), nem büdös, hidd el. Már kapható lakásban is használható, szemetesvödör nagyságú komposztáló is. És ha hiszed, ha nem, komposztálni nagyon jó érzés!

7. Annyi ételt vásárolj, amennyit megesztek!

8. Használd a kuktát! A főzési idő a felére is csökkenhet. Ha nincs, fedőt mindenképpen tegyél főzés közben az edények tetejére, mert anélkül az energia jelentős része elvész.

9. Tervezd meg a sütést! Ha van légkeveréses sütőd, egyszerre 2-3 dolog is elkészíthető benne, ugyanannyi energiával.

10. Sütés után télen hagyd nyitva a sütőajtót, hogy az is rásegíthessen a fűtésre. Használd ki a tartalék hőt: ha megsült az étel, akkor a meleg sütőben felmelegítheted ami már kihűlt.

Nos, mit tudsz bevállalni? Ha egyet, akkor egyet, ha csak alkalmanként, akkor úgy. De törekedj!
előzmény:MTvSz
A legújabb válaszok:
Saci
Rügyező
6 hozzászólás
2014.03.08 23:23Elég lehetetlen küldetésnek tűnik mondjuk a belváros kellős közepén egy kert nélküli 1 szobás lakásban. Persze törekedni kell nyilván a környezet kínálta maximumra, pl. piacon venni, szatyorral, kosárral felkészülve, illetve a cikkben is említett praktikákkal (a komposzt nekem kicsit bizarr... de kíváncsivá tett).
Biomama
Moderátor
41 hozzászólás
2013.07.12 15:57Ebben lehet igazság, hogy azért van túlcsomagolva, mert túl értékes:) Illetve annó a nagyáruházakban mikor a bio narancs ugyanolyan rekeszben volt kilóra, mint a sima.... no, ott biztosan nem vettem volna, mert most mi a garancia a bio-ra? ebben az esetben a külön csomagolt, cimkézett pl érthető.
csak éppen felborul az egyensúly... igyekszem közvetlenül a termelőtől vásárolni, így elkerülhető a csomagolás. Ha kosárból veszem a narancsot, citromot, az pl nincs külön csomagolva, jelölve, hogy bio, nem is ők termelik, csak van rá igény, beszerzik. Mivel más terméket is tőlük vásárolok, bízom benne, hogy nem sima citromot adnak nekem...

Szóval végülis vagy bízom az eladóban, vagy agyoncsomagoltatom és cimkéztetem a terméket. Ezért jó a közvetlen vásárlás, ha az ember ismeri a termelőt, látja a gazdaságát, kialakul egy személyes kapcsolat. Persze, erre sajnos nagyon kevés a lehetőség.
előzmény:attilatp
Biomama
Moderátor
41 hozzászólás
2013.07.12 15:49Kedves Ernette, a válasz nem, nem terheli jobban a mosás a környezetet!

A papírtörölközőt egyrészt nagyon kevesen komposztálják. Másrészt szerintem mindegyik fehérített, sőt, (sokszor nyomott mintás, színezett stb,) amit vegyi anyagokkal érnek el, ezek közvetlenül és közvetetten is környezetszennyezőek (a gyárak sokszor a környezetükbe engednek vissza nagyon káros anyagokat). A papírtörölköző előállításhoz is szükséges víz a gyárakban, nem is kevés.

A használt ruhák ronggyá alakítása nem kerül plusz költségbe, a kiöblítése pedig minimális vízigénnyel jár. Ha pedig öko mosószerrel van mosva, akkor szinte elhanyagolható az általa okozott szennyezés.

Ez olyasmi, mintha eldobható papírtányérból ennénk, mert a porcelán elmosogatása terheli a környezetet. A mosogatás, mosás minden esetben környezetkímélőbb, mint egy új termék előállítása, legyen az papírtörlő, papírtányér, vécépapír (kontra bidé!), szalvéta, zsebkendő vagy mosható pelenka.
előzmény:ernetta
ernetta
Zöldfülű
1 hozzászólás
2013.07.12 13:54A papírkéztörlő kontra rongy problémán akadtam el egy kicsit. A rongy mosása nem terheli jobban a környezetet, mint egy komposztálható papírkéztörlő? Még akkor is, ha mosódiót, mosószódát stb. használok a mosáshoz?

Emlékszem, mint egy csodabogárra néztek rám évekkel ezelőtt a nagy boltban, amikor nem hagytam, hogy rengeteg szatyrot sózzanak rám. Mellesleg a férjem nyaka-kopott, mandzsettája-szakadt ingeiből remek szatyrokat gyártok.:)
attilatp
Rügyező
7 hozzászólás
2013.07.10 21:55Én is azt tapasztaltam,hogy a boltban értékesített és a kiszállított BIO zöldségek-gyümölcsök egy kicsit túl vannak csomagolva.
Valószínű ennek az lehet az oka,hogy a megszokott termeléssel szemben, biotermeléssel, azonos területen kevesebb terméket állítanak elő,jóval több fizikai munkával.
( nem mindegy,hogy a krumplibogarat kézzel szedjük össze,vagy egyszerűen lepermetezzük)ezért óvhatják jobban a termékeiket.
Ezzel szemben,a BIO piacon nagyon jók a tapasztalataim,de sajnos ritkán elérhetők számomra.
Az igazság kedviért azért kíváncsi lennék egy biotermelő hozzászólására is.
előzmény:Biomama
Biomama
Moderátor
41 hozzászólás
2013.07.10 00:04Hát igen, a vécépapír érdekes kérdés, abban mondjuk annyiban lehet környezettudatos az ember, hogy nem fehérítettet vásárol, illetve, hogy nagy kiszerelésben, úgy kevesebb a műanyag rajta.
Dobozba nyilván nem áruházban adják a felvágottat, de egy piacon nem látom ennek akadályát, furán néznek, de nekik mindegy.

Az a lényeg, hogy azt keressük, vizsgáljuk, hogy az adott körülményeinkhez képest mit tudnánk csökkenteni.

A "zéró" hulladék eleve egy kérdés volt számomra is, hogy mennyire lehetséges? Mi minden függvénye? Már a hozzáálláson túl természetesen.

Bea Johnson olyan helyre költözött, ahol a piacon kimérik neki a tésztát... hát én nem szeretnék emiatt elköltözni, pláne, hogy nem is tudom.... Californiába kéne talán??? :)

DE a piacra én is tudok zacskókat vinni, vagy ha mégsem, akkor rászólni az eladóra, hogy nem kell minden zöldséget külön zacsiba tenni. Ezt amúgy nem is értem, egy hagyma, két répa, egy saláta... és mind kap egy külön zacskót. Bántják egymást vagy miért?

Szupermarketben is lehet úgy zöldséget vásárolni, hogy ha 1-2 db-ot vesz csak az ember, akkor nem teszi zacskóba. Már az is egy lépés. vagy hogy a műanyagba csomagolt vagy a sima zöldséget választom.

A mi választásaink befolyásolják az áruházak termékkínálatát, ezért tartom fontosnak, hogy ne vegyünk hungarocellbe és folpackba háromszor áttekert 4 db almát.

Korábban már írtam, hogy van olyan BIO termelő, akitől ezért nem vásárolok, mert következetlen a szemlélete, így számomra hiteltelen. Kétszerannyi műanyag szemetet kapok egy csomag újhagymával, mint amennyi zöldséget? Engem nem zavar, el elgörbül az újhagyma, az viszont igen, amit kidobok a kukába feleslegesen!

Szólni kell, fel kell hívni a kereskedők figyelmét, hogy ez nem tetszik, változtasson, különben tőle ezt nem vesszük meg.

Lépésekben haladunk, tudatosan vásárolunk, fogyasztunk... akkor elképzelhető, hogy pár év múlva nem kell elköltözni ahhoz, hogy annak, aki akar, tudjon kevesebb szeméttermeléssel élni.
előzmény:eszticickany
Hena
Rügyező
6 hozzászólás
2013.07.09 22:33Nehéz, de nem lehetetlen. Rajtunk múlik unokáinknak mit hagyunk.
előzmény:MTvSz
eszticickany
Rügyező
16 hozzászólás
2013.07.09 14:26Tegnap, mikor a boltban voltam, pont ez a cikk jutott eszembe, és elgondolkoztam azon, hogy nagyon sok hulladékot meg lehet spórolni, ha az ember odafigyel, de ez a zéró hulladék dolog nálunk egyáltalán nem valósítható meg. WC papírt sehol sem fognak csomagolás nélkül adni... (De a megmaradt gurigák számtalan dologra jók, pl. papírbriketthez formának) És akkor ez csak egy a sok közül. A szalámit dobozban megint járhatatlannak látom, ha csak áruházakban tudunk vásárolni.
előzmény:MTvSz
sandoz
Rügyező
6 hozzászólás
2013.07.05 17:26Amiből valami készíthető azt ne dobjuk ki hanem még használjuk fel.
előzmény:MTvSz
Carlo
Rügyező
6 hozzászólás
2013.07.05 10:41Fejlődés?! Elkényelmesedés.
előzmény:Bbarbara
attilatp
Rügyező
7 hozzászólás
2013.07.04 23:17Egy kis lépés a"zéró hulladék"elérése felé vezető úton
de azért megosztom veletek.
A ruhás szekrényben tartom összehajtva a tiszta kisméretű
bevásárló szatyrokat,és mielőtt felveszem a nadrágot,pulóvert,dzsekit,
minden zsebbel rendelkező ruhába teszek egy -egy nejlonszatyrot.
Méretük miatt nem okoznak kényelmetlenséget,és az sem probléma
ha az ember elfelejti kivenni mosás előtt.
Mivel így a szatyor mindig kéznél lesz,kisebb bevásárlásoknál elfelejthetjük a mindennapos,pazarló és környezetszennyező szatyor vásárlást.
előzmény:MTvSz
Bbarbara
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.30 23:09Csak abba kellene belegondolni, hogy 30 évvel ezelőtt a fentiek javaslatok természetesek voltak hazánkban. Csak a fejlődés okozta problémákat kellene megoldani. Ja, vagy akkor ez nem is fejlődés volt. (most nem a politikára gondoltam)
előzmény:MTvSz
Bszabolcs
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.30 22:55Egyszer kb. 1 éve kis túlzással csak pet-palack volt a kukánkban. Na akkor döntöttem el, hogy ennek vége. Azóta csapvizet iszunk, esetleg szörppel, és persze nyáron szódavíz van.
előzmény:MTvSz
eszterke
Zöldfülű
1 hozzászólás
2013.06.30 16:37Igen, ha lehetősége van az embereknek, hogy kisebb kukát válasszanak, vagy pontos szemét mennyiség után fizessék a díjat, akkor a kisebb rész lesz az aki csökkenti a szemetét, többen inkább illegális lerakóba viszik. Ha meg fix díj, van a mennyiségtől függetlenül, akkor nincs ami motiváljon a csökkentésre...22-es csapdája.
előzmény:barcspeter
barcspeter
Zöldfülű
1 hozzászólás
2013.06.30 16:32Ha egy kicsit gyorsabb változást akarunk, akkor nem elég az emberek lelkiismeretére várni. A gyártók esetében erős szabályozásra lenne szükség, de ez persze nem megy, mert ott az erős lobbierejük, meg persze a politikusok sem eléggé motiváltak ez ügyben.

Viszont a lakosság esetében nem mondhatjuk, hogy max. ennyi és ennyi szemetet termelhetsz 1 hónapban:(
előzmény:Biomama
Biomama
Moderátor
41 hozzászólás
2013.06.30 08:38A zéró hulladék tippek éppen arra jók, hogy ötleteket lehet belőle meríteni a szelektív hulladékgyűjtésen túl. Mert a szelektíven gyűjtött palack is szemét, inkább megelőzni érdemes.

Jöhetnek a további tippek:)
előzmény:tararudi
Carlo
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.29 19:59Jó ötletek! Megpróbálom hasznosítani őket.
előzmény:MTvSz
tararudi
Zöldfülű
1 hozzászólás
2013.06.28 02:28Nekem először hihetetlennek tűnt a fejenkénti 450 kg szemét, de aztán utánakerestem, és tényleg annyi. Az európai átlag egyébként ennél is több, fél mázsa felett van. Olyan szuper népek, mint a dánok 800 kg szemetet is termelnek, pedig azt hittem, hogy az északi népek környezettudatosak. Valószínű, hogy az átlagemberek ott inkább gyűjtik szelektíven a hulladékot, viszont az életmódjuk még több szemetet termel. Úgy tűnik, hogy a technikai fejlettség együtt jár a szeméttermelés fokozódásával - legalábbis a mostani Európában.
előzmény:MTvSz
Biomama
Moderátor
41 hozzászólás
2013.06.28 00:41Mikor Bea Johnson blogját olvastam, bennem is az merült fel, hogy "könnyű" úgy, hogy elköltözöm valahová, ahol minden adott ahhoz, hogy ott az a piac, ahol megcsinálják azt, hogy... stb. Nagyon sok mindent itthoni körülmények között nem lehet kivitelezni, eleve más már a város-falu kérdése is.
Ezért is írtam meg/át úgy, ahogy én még élhetőnek tartom. Nem mindenki számára persze és nem is feltétlenül mindet. Egy-egy elsajátíthat ötlet bevezetése is vezethet eredményre, azaz csökkenti a szemét mennyiségét. Ez a lényeg.

És ha már konyha és zéró hulladék, akkor az ételcsere mozgalmat ajánlanám mindenki figyelmébe, hallottatok már róla?
http://biomama-blog.blogspot.hu/2013/06/etelcsere-mozgalom-kevesebb-kidobott.html
előzmény:TurnerGyuri
TurnerGyuri
Zöldfülű
1 hozzászólás
2013.06.28 00:14Szerintem is jó dolog a Nulla Hulladék - vagy Zéró Hulladék - de egyéni körülmények között még egy jó pár területen nem, vagy nehezen megvalósítható. Pl. a tejet nekünk a tejes hozza házhoz, de házi tejfölt, joghurtot nem tudunk venni, kénytelenek vagyunk boltban megvenni a csomagolt terméket. Csokival is hasonló a helyzet. Tehát nehéz tökéletesen megvalósítani, de nem is az a lényeg, hogy tökéletesek legyünk, mert az sosem fog sikerülni, hanem hogy ebbe az irányba igyekszünk. Szerintem :)