ÖKO Fórum

Zalatnay László: Három szó: rend, rend-szer, szer-kezet

ÖKO Fórum  > A Természet romlása, a romlás természete  > Zalatnay László: Három szó: rend, rend-szer, szer-kezet
A témát indító hozzászólás:
FarkasIstvan
Moderátor
18 hozzászólás
2013.06.04 00:02
Rend-szer-tan újratöltve. Hogy felismerhessük a természet rendjét, és a szervezeteinkkel ehhez igazodjunk!


„Ha rendszeresen a rendszer ellen cselekszem,
akkor rendszeres, vagy rendszerellenes vagyok?
Vagy mindkettő?”

Nayl


Mit is jelentenek ezek a fogalmak?

Rend. Már itt az elején akár össze is zavarodhatnánk. Hiszen ezt a szót használjuk pl. a biológia tudományán belül a rendszertanban. A rend itt valahol a család és az osztály közötti szerveződési szint.
Aztán használja ezt a szót a történelem is. a Magyar rendek. Vagy rendi országgyűlés.
A rend-védelmi szervezetekről meg ne is beszéljünk. Milyen rendet védenek?

.

(Rend van, de rendszer nincs. Autóként ez az autó még nem funkcionál, bár minden darabja megvan, és igazán át is tekinthető a sok alkatrész.)

De jó anyánk is használja. „Csinálj rendet édes fiam! „ Na, jó, de honnan tudjuk, hogy egy szobában rend van-e, vagy rendetlenség? Kedves olvasó! Te honnan tudod? Volt már olyan élményed, amikor szerinted rend volt, mások szerint meg rendetlenség? Vagy fordítva? Nálam néha rend van, néha rendetlenség. Van olyan, amikor éppen rendetlenség van, és a betoppanó vendég azt mondja, de jó rend van itt nálad. Van olyan is, amikor büszke vagyok arra, hogy végre rendet csináltam, és egy másik vendég meg udvarias célzásokkal hozza a tudtomra, hogy lenne még mit a helyére tenni!

Valójában a hétköznapi rend fogalmunk nagyon szubjektív. Neveltetésünk eredményeképpen alakul ez ki mindenkinél. Ennek eredményeképpen mindenkiben van egy rá jellemző rendfelismerő folyamat. Ha egy térbe betoppanunk, akkor azonnal el tudjuk dönteni, hogy itt a mi szokásaink, fogalmaink szerint rend, avagy rendetlenség van.

Ha nagyon le szeretném leegyszerűsíteni, akkor azt mondhatom, hogy a rend az amikor egy adott térben az ott található tárgyak, élőlények, (fogalmak) számomra áttekinthető módon vannak jelen.

De van a rend szónak egy ennél magasabb-rend-ű értelmezési tartománya is. Ez nevezetesen az univerzum rendje. Ez alatt azokat a folyamatokat, törvényeket értjük, amelyek a teremtett világot áthatják, amelyek el-rend-ezik a világ eseményeit. Ez a rend számunkra sokkal fontosabb, mint azt elsőre hinnénk. A létezésünket ennek köszönhetjük, és ha a rend szó ilyen értelmű tartalma ellen vétünk, azaz ezen a síkon rend-etlenkedünk, akkor annak az lesz a következménye, hogy nem leszünk. Hiába mondjuk akkor majd, de hát csak a profitot szerettük volna egy kicsit növelni…

Nézzük a rend mitől válik rendszerré? Ha a szavakat nézzük, akkor kell lenni a két fogalom között valami hasonlóságnak is, de van valami lényegi különbség is.

Most eltekintek a rendszerelméleti tudományok által leírt rendszerdefiniálástól, hisz ez sokszor nem mond túl sok mindent, aminek a hétköznapi életben hasznát vehetnénk.
Helyette egy saját meghatározás.

Szerintem rendszerről akkor beszélhetünk, ha egy bizonyos térben lévő bizonyos tárgyak, elemek egymással kapcsolatban vannak, és ennek a kapcsolódásnak a révén létrejön egy új minőség.

Ebben a meghatározásban nagyon lényeges, a tér! Vagyis mindig kérdés, hogy az univerzum mekkora részét vizsgáljuk. A lehatárolt részt elemezhetjük, de mindig szemmel kell tartanunk azt, hogy a lehatároláson kívül is vannak dolgok, amelyek bizony kapcsolatban vannak a mi vizsgált rendszerünkkel, és így lehet, hogy az egy még nagyobb rendszernek a fontos része. Amolyan rész-rendszer.

Ha a rendszereket az őket befogadó nagyobb rendszerek felől közelítve vizsgáljuk, akkor láthatjuk azt, hogy ezek egy nagyobb rendszer részei. Ebből az következik, hogy ha ezek a kisebb rendszerek a nagyobb rendszer törvényeit megszegik, akkor ennek a káros hatásait el kell szenvedniük.

Ha pedig a rendszereket azok összetevőinek a szintjéről vizsgáljuk, akkor pedig feltűnhet számunkra az, hogy a rendszer elemek valamilyen, az adott rendszerre jellemző viszonyban vannak egymáshoz.

Nagyon lényeges az a kérdés, hogy a rendszert alkotó elemek milyen kapcsolatban vannak egymással. A kapcsolatoknak a lényege az a szerkezet, amiben a részek összekapcsolódnak. Ez a szerkezet, tehát az egymáshoz viszonyított helyzetük, és a kapcsolatuk jellege felelős a rendszer működéséért. Ha pedig ez a szerkezet szétesik, akkor a rendszer új minősége is megszűnik.

Ha egy rendszert meg akarunk érteni, mindig nézzük meg annak a szerkezetét. Például, ha az ember működését akarjuk tanulmányozni, megnézhetjük azt, hogy a csontjai egymáshoz képest hogy állnak. Az ábrán az látható, hogy az un. gravitációs tengelyünkhöz viszonyítva a fej pozíciója, mennyire meghatározza a test tartását. Ha a fej kibillen ebből a tengelyből, akkor hogy ne essünk hasra, vagy a derekunkat, vagy a mellkasunkat is ki kell mozdítani a helyéről. Ennek következtében pedig mondjuk, a tüdő összenyomódik. Vagyis csökken az oxigénfelvételi-kapacitás, ami pl. agyi oxigénellátási gondokon keresztül pl. depresszióhoz is vezethet. Elég ránéznünk bárkire, és rengeteg betegségére következtethetünk csak abból, hogy a csontozatának a szerkezetét figyeljük.

.

Érdekes, hogy a rend-ből ugyanazzal a szóval lesz rend-szer, mint amivel a rendszer működésének lényegét, vagyis a szer-kezetét írjuk le.

Na de térjünk vissza egy kicsit ahhoz, hogy miként lehet ezeket a mindennapi életünkben tetten érni.

Mindennek ami van, és rendszert alkot, van szerkezete. Ez a szerkezet meghatározza a rendszer működését. Mi magunk is rendszer vagyunk, a családunk is az, de a közösségeink, településünk, a nemzetünk, sőt az egész emberiség is egy rendszer. Milyen érdekes, hogy szer-vezeteink is vannak. Államiak, civilek, for-profitok, katonaiak, stb. Természetesen ezeknek is van szerkezetük, amit ha látunk, máris sokkal jobban értjük ezek működését. A kérdés csak az, hogy ezek a szervezetek működésükben követik-e a nagyobb rendszerek törvényeit, vagy ezekre egyáltalán nincsenek tekintettel?

Nem csak fizikai, de szellemi, és érzelmi kiterjedésünk is van. Vagyis nem csak fizikai értelemben kell vizsgálnunk a rendszereinket azok szerkezetén keresztül, hanem ezeket is. Külön-külön is, de együttesen is.

A nyelvünk egyébként ismeri a különböző minőségeinket, mint amik térbeli kiterjedésűek. pl. a fizikai világban megtapinthatom a másik ember kezét. De ha rá-tapintok egy előadó gondolatmenetébe, akkor máris a mentális térben vagyunk. Ha pedig tapintatosak vagyunk, akkor pedig az érzelmi térben járunk.

Ha a gondolkodásunk rendszerét változtatjuk egy kicsit. Mondjuk megtanuljuk a stresszt kezelni. Azonnal változik az életünk minősége. Ha meg egy kis önismeret segítségével az érzelmi intelligenciánkon is változtatunk, akkor aztán hatalmas életminőségbeli javulásra számíthatunk.

Ha a dolgok pedig egy térben vannak, és egymással egy bizonyos szerkezet szerint van kapcsolatuk, akkor máris látjuk, hogy a rendszerelméleti ismereteket érdemes elővenni, ha szeretnénk egy kicsit javítani életünk minőségén!


(Kép: Ursusu Wehrli svájci művész rendet rakott a művészetben.
http://www.jeremyriad.com/blog/playing-around/the-incredible-ocd-art-of-ursus-wehrli/)

Ha ezeknek elkezdjük vizsgálni a szerkezetét, máris felsejlik előttünk, hogy az adott szervezetnek milyen működése van, és annak milyen következménye a környezetére. Hiszen egy rész-rendszert sem lehet a környezetétől elszeparálni. Azzal folyamatos kölcsönös kapcsolatban van.

A pénzrendszernek is van szerkezete. Bár ezt elsőre nehéz átlátni. Másodikra már nem is olyan nehéz. Főleg, ha a szemünket egy kicsit kiokosítjuk! A pénz önmagában egy információ, és egy információ hordozó (papír, érme stb.)együttvéve. De amikor rendszerbe áll, akkor vannak más elemei is ennek a szerkezetnek. például a kamat. Azért adunk kamatot, mert más egy időre lemond arról az információról és annak felhasználhatóságáról a javunkra. Csakhogy amikor visszaadjuk a pénzt, akkor többet kell visszafizetni. Több információt kap vissza a kölcsönadó, mint amit nekem ideadott. Ha ezt újra kölcsönadja, akkor a kamatként kapott információ fejében is kérhet újabb információt. Más néven pénzt. Ezzel egyrészt ha valaki elkezd megtakarítani, és folyamatosan kamatos kamatra kölcsönadni, egyre nagyobb lesz a vagyona. Méghozzá exponenciálisan fog ez nőni. Namármost egy véges világban nem lehet végtelenül növekedni. Amíg a pénz kamatos természetű mindig szembe fogunk kerülni a bolygó adta ökológiai feltételekkel. És mivel mi ennek a nagy rendszernek a részei vagyunk, ezért lehetetlenség felülkerekednünk rajta.

Ha a rendszereinkre, mint rész rendszerekre tekintünk, és megtanuljuk a fizikai megnyilvánulások mögött a rendszerek szerkezetét is felismerni, akkor esélyünk lesz arra, hogy visszatérjünk egy természettel együttműködő társadalmi rendszerhez.

A rend ugye az, amikor számunkra átláthatóan vannak a dolgok.
A természet is egy rendszer. Vannak rá jellemző szerkezetek, és szabályok. A természetben lévő jelenségek, dolgok e-szerint a rendszer szerint áttekinthetőek. Csak meg kell tanulnunk egy kicsit összetettebben tájékozódnunk, és fel fogjuk ismerni ezt a rendet! De nem csak rend van a természetben, hanem rendszer is. Azaz az elemek együttesen valami magasabb rendűt hoznak létre. Az életet.
Ha ezek szerint a törvényszerűségek szerint rendezzük be a társadalmi rendszereinket, és ezek szerint szervezzük, vezetjük az életünket, akkor ez a rendszer megadja azt a lehetőséget, hogy az élet rendszerének a részese maradjunk. Méghozzá egy virágzó életé, hiszen mint tudjuk a rendszerek és a környezetük között állandó és kölcsönös egymásra hatás van.

Zalatnay László
előzmény:FarkasIstvan
A legújabb válaszok:
baboly
Zöldfülű
5 hozzászólás
2013.07.27 10:48Kedves László,

az irásod egy szójáték. Érdeskes, de ezen kivül nincs tartalma. Elöször is nincs teremtés. Tudat van, tudatalan van, kolektiv tudat-tudatalan van, felsöbb tudat van egységes tudat van és ezen felül van szellem. A tudat különbözö modozatokban lép fel a napi életben. Egy modja ha elmerengünk, másik ha teljesen belevesztjük magunkat a munkánkba, a köznapi amikor a gondolatok egymást kergetik, ujabb ha perspektivváltást észlelünk és igy tovább. Ezt tapasztlhatni lehet, tudatosan megélni ha odafigyelnénk saját reakcioinkra és ha nem leledzenén abban a tévhitben hogy az események folyamatosan történnek. Ez csak beképzelés. Ha közelebbröl megvizsgáljuk, ugy az élet nagyon is hasonlit a mozi/film szerkezetéhez. Nem folyamatos hanem, jelenetekböl, képekböl áll.
Van egy lehetöség mezö ami az összes lehetöséget magábafoglalja. A tudat egy lehetöség. A tudat külömbözö megnyilvánulásai ugyancsak lehetöségek. Az energia lehetöség. A tudat az energia halmazokat anyagnak, tárgyaknak és dolgoknak tekinti igy fogja fel, értelmezim öket. Maga a test is egy energiahalmaz amit a tudat testtesit meg. A tudatot a test teszi lehetövé. Az ember mint fogalom egye a lehetöségeknek. Az egyén egy szikra ami felloban majd elenyészik. Az emberi lehetöségek ma több mint 7 milliárd formában lépnek fel. Ezzel a lehetösegei az embernek egyáltalán nincsenek kimeritve. Minden embertárs a nem realizált egyéni lehetöségek megtestesitöje.
Amikor az egyén egy döntést/elhatározást hoz akkor a lehetösegek egyikét ragadja ki. A döntések mindig elágazolásoknál történnek. A kiválasztott lehetöség meghatároza a következö döntés irányát. Habár a döntés egyéni, tehát egy valakinél történik, azért a hatás egyetemes. Minden egyes döntés meghatároza a föld, a világegyetem irányát és mibenlétét. Ez adja a személyes felelöséget.
Ha el lehetne képzelni, hogy nem választunk akkor megvalosulhatna a valodi szabadság. Ez a Nirvána jelentösége.
Amikor a tudat-szikra elenyészik akkor vége a személyes világnak. Egész egyszerüen megszünik az amit az ember létezésnek nevez/hisz. De az egész müködésünk lenyomata az összes realizált döntéssel és ezek konzekvenciáival ott vannak a felsöbb, univerzális tudatban. Tehát az elhsznált lehetöségek számon lesznek tartva. Az új szikra ezen háttéren lobban fel. Ez a Karma.
Az elme is a tudat alkotása. Rend/rendetlenség, káosz, rendszer, szerkezet mind szavak amik csak magyarázkodásra szolgálnak mert nem értjük, ismerjük valodi lényünket. Valójában az ellentétpárok kiegészitik egymást és alkotják az egészet. Ez a jin/jang értelme. Magyarul: ”minden jóban van rossz és minden rosszban van jó”.
A világegyetem(-egyetemek) -ben minden egy. Minden hat mindenre mégpedik azonnal. Minden állandó változásban van mert az ember, a tudat is állandóan változik(?!). A rendszer fogalom ezzel üres. A változás nem rendszeres hanem stokasztikus. A rendszert mint fogalmat mankóként használjuk. De nem e éppen rendszertelenség ami a mai létre és társadalomra jellemzö? Mi is történne ha elengednénk a ”rendszer” értelmében vetett tévhitet, és hagynánk a dolgokat a maguk utján menni? Minnél jobban ”rendszerezünk” annál bonyolultabbak a dolgok. Ez emberi tulajdonság. Muszáj bonyolitani mikor valójában a dolgok egyszerüek?
előzmény:FarkasIstvan
baboly
Zöldfülű
5 hozzászólás
2013.07.27 10:47Kedves László,

az irásod egy szójáték. Érdeskes, de ezen kivül nincs tartalma. Elöször is nincs teremtés. Tudat van, tudatalan van, kolektiv tudat-tudatalan van, felsöbb tudat van egységes tudat van és ezen felül van szellem. A tudat különbözö modozatokban lép fel a napi életben. Egy modja ha elmerengünk, másik ha teljesen belevesztjük magunkat a munkánkba, a köznapi amikor a gondolatok egymást kergetik, ujabb ha perspektivváltást észlelünk és igy tovább. Ezt tapasztlhatni lehet, tudatosan megélni ha odafigyelnénk saját reakcioinkra és ha nem leledzenén abban a tévhitben hogy az események folyamatosan történnek. Ez csak beképzelés. Ha közelebbröl megvizsgáljuk, ugy az élet nagyon is hasonlit a mozi/film szerkezetéhez. Nem folyamatos hanem, jelenetekböl, képekböl áll.
Van egy lehetöség mezö ami az összes lehetöséget magábafoglalja. A tudat egy lehetöség. A tudat külömbözö megnyilvánulásai ugyancsak lehetöségek. Az energia lehetöség. A tudat az energia halmazokat anyagnak, tárgyaknak és dolgoknak tekinti igy fogja fel, értelmezim öket. Maga a test is egy energiahalmaz amit a tudat testtesit meg. A tudatot a test teszi lehetövé. Az ember mint fogalom egye a lehetöségeknek. Az egyén egy szikra ami felloban majd elenyészik. Az emberi lehetöségek ma több mint 7 milliárd formában lépnek fel. Ezzel a lehetösegei az embernek egyáltalán nincsenek kimeritve. Minden embertárs a nem realizált egyéni lehetöségek megtestesitöje.
Amikor az egyén egy döntést/elhatározást hoz akkor a lehetösegek egyikét ragadja ki. A döntések mindig elágazolásoknál történnek. A kiválasztott lehetöség meghatároza a következö döntés irányát. Habár a döntés egyéni, tehát egy valakinél történik, azért a hatás egyetemes. Minden egyes döntés meghatároza a föld, a világegyetem irányát és mibenlétét. Ez adja a személyes felelöséget.
Ha el lehetne képzelni, hogy nem választunk akkor megvalosulhatna a valodi szabadság. Ez a Nirvána jelentösége.
Amikor a tudat-szikra elenyészik akkor vége a személyes világnak. Egész egyszerüen megszünik az amit az ember létezésnek nevez/hisz. De az egész müködésünk lenyomata az összes realizált döntéssel és ezek konzekvenciáival ott vannak a felsöbb, univerzális tudatban. Tehát az elhsznált lehetöségek számon lesznek tartva. Az új szikra ezen háttéren lobban fel. Ez a Karma.
Az elme is a tudat alkotása. Rend/rendetlenség, káosz, rendszer, szerkezet mind szavak amik csak magyarázkodásra szolgálnak mert nem értjük, ismerjük valodi lényünket. Valójában az ellentétpárok kiegészitik egymást és alkotják az egészet. Ez a jin/jang értelme. Magyarul: ”minden jóban van rossz és minden rosszban van jó”.
A világegyetem(-egyetemek) -ben minden egy. Minden hat mindenre mégpedik azonnal. Minden állandó változásban van mert az ember, a tudat is állandóan változik(?!). A rendszer fogalom ezzel üres. A változás nem rendszeres hanem stokasztikus. A rendszert mint fogalmat mankóként használjuk. De nem e éppen rendszertelenség ami a mai létre és társadalomra jellemzö? Mi is történne ha elengednénk a ”rendszer” értelmében vetett tévhitet, és hagynánk a dolgokat a maguk utján menni? Minnél jobban ”rendszerezünk” annál bonyolultabbak a dolgok. Ez emberi tulajdonság. Muszáj bonyolitani mikor valójában a dolgok egyszerüek?
Üdv
Baboly
előzmény:FarkasIstvan
kicsilak
Rügyező
7 hozzászólás
2013.06.11 21:44Amennyiben saját választása az egyénnek, nagy megkönnyebbülést, és kiegyensúlyozottságot hozhat...
előzmény:hunzo
kicsilak
Rügyező
7 hozzászólás
2013.06.11 21:35Teljesen egyet értek, magunkban kell elindítani a változást...
előzmény:Erzsi
kicsilak
Rügyező
7 hozzászólás
2013.06.11 21:31Ezekről érdemes lenne az iskolában is tanítani...
előzmény:FarkasIstvan
lili2000
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.11 19:55Egyetértek!
előzmény:FarkasIstvan
gobolos
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.11 09:40Ez így van, csak ehhez kicsit többen kellene olyanoknak lennünk, akik nem "éljünk a mának" emberek és tudatos felhasználók, figyelnek a körülötte élőkre, legyen az növény, állat, ember, stb..
előzmény:koncznori
gobolos
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.11 09:26Ez külföldön a mezőgazdaságban működik. Nálunk miért nem tudnak az emberek együtt, saját dolguk megkönnyítéséért összefogni?
előzmény:MiskolciMoncsi
gobolos
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.11 09:24Nemrég olvastam, hogy egy fiatalember pénzzé tette mindenét, vett egy lakókocsit és onnantól kezdve semmiért nem fizetett. Egy gazda farmja mellett állította fel a kocsit, ott élt. Mindent a természetből "állított" elő, használt. Növény gyökere volt a fogkrém, nagy levél a wc papír, heti 3-4 napot dolgozott a farmon, amit megtermelt azt ette illetve cserélte másokkal. Először nehéz volt, de azt írja hamar beleszokott. Nekünk civilizált városiaknak elképzelhetetlen, de ezek szerint kivitelezhető.
előzmény:Margaréta
Erzsi
Rügyező
8 hozzászólás
2013.06.11 08:14Rendnek kell lenni ez kétségtelen illetve mindennek megvan a maga rendje, rendszere...: az embernek, a Földnek, az Univerzumnak.
Szerintem a saját fejünkben kellene elkezdeni "rendet rakni" pl az ilyen fórumok is sokat segítenek ebben! Hiszen már amit gondolunk azzal teremjük a környezetünket....a rendet vagy a rendetlenséget....pl ha valaki csak másban, másokban látja a hibát , kritizál, ítélkezik ez a rendetlenség felé vezet, helyette magát fejlesztené folymatosan elfogadóbbá, szeretetteljesebbé, cselekvőbbé....válna ez biztos a rend felé vezet!
előzmény:katibodi
katibodi
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.10 20:54Támogatom az ötletedet!!Mikor kezdjük?
előzmény:MiskolciMoncsi
katibodi
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.10 20:53Teljesen egyetértek!!!
előzmény:koncznori
ady3102
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.10 18:54Régóta ez lebeg a szemem előtt. Néha ijesztő, mennyire befolyásolja az ember életét, mindennapjait a pénz, nem mellesleg jócskán meg is nehezíti bizonyos helyzetekben...
előzmény:katibodi
ady3102
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.09 21:34Az nagyon szuper könyv.
katibodi
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.09 14:54Valahol olvastam: "a pénz arra való,hogy élményeket vehess magadnak".
előzmény:FarkasIstvan
Margaréta
Rügyező
14 hozzászólás
2013.06.09 14:28Milyen jó lenne pénz nélkül élni! Bár már sok ember nem áll tőle távol, csak épp a szó negatív értelmében..
előzmény:FarkasIstvan
MiskolciMoncsi
Rügyező
7 hozzászólás
2013.06.09 14:13Cél kilépni a rendszerből... szövetkezeteket alakítani... visszatérni a pénz nélküli élethez!
puczkoeva@gmail.com
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.08 22:06A témának szép lélektani megközelítését adja, Polz Alain a rend és rendetlenség című könyvében. Érdemes többször is kézbe venni.
hajtmanagi
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.07 14:09Lehet, hogy sokkal többen képesek lennének a pénz nélküli életre.
Sok mindent nem merünk megtenni...aztán egyszercsak mégis.
Először egy kis lépés, az igények felől a szükségletek felé...
előzmény:hajtmanagi
Turucz
Rügyező
7 hozzászólás
2013.06.07 03:10rendszer a fontos