ÖKO Fórum

Fenntartható fejlődés a gyakorlatban

ÖKO Fórum  > A Természet romlása, a romlás természete  > Fenntartható fejlődés a gyakorlatban
A témát indító hozzászólás:
MTvSz
Moderátor
22 hozzászólás
2013.07.19 10:42
A Magyar Természetvédők Szövetsége "Képzéssorozat diákoknak és multiplikátoroknak a fenntartható életmód népszerűsítésére" programja részeként a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek bővítése céljából több kiadványt is készített, melyek az www.mtvsz.hu/kepzes oldalon érhetőek el.

A fenntartható fejlődés kifejezést számtalan formában és összefüggésben használjak ma anélkül, hogy tiszteletben tartanák az eredeti értelmezést. Többek között beszélünk fenntartható növekedésről, fenntartható gazdasági növekedésről, környezeti fenntarthatóságról, fenntartható társadalomról, fenntarthatóságról, és szinte minden szektor elé is odaillesztjük a fenntartható jelzőt, mint pl. fenntartható mezőgazdaság, építészet, közlekedés, termelés és fogyasztás stb. A fenntartható fejlődésről folytatott parttalan viták középpontjában a fenntartható fejlődés kifejezés áll. A kifogás általában az, hogy a fejlődés nem lehet fenntartható. Mások azt kifogásolják, hogy ma a fejlődést a gazdasági növekedéssel vagy a tudományos-technikaifejlődéssel azonosítják.

A fenntartható fejlődést a Brundtland-bizottsága jövő nemzedékekkel szembeni felelősségként fogalmazta meg, azaz úgy kell ma élnünk, hogy a jövő generációk is kielégíthessék szükségleteiket. Ezt jelenti a fenntartható fejlődés, erre alkották ezt a fogalmat, és semmi értelme nincs annak, hogy ebbe valami mást magyarázzunk bele. Arról persze lehet és kell is gondolkodni, hogyan lehet megvalósítani a jövő nemzedékekkel szembeni felelősséget a jelenben. Tekintettel arra, hogy a jövő generációknak is szüksége lesz a környezet nyújtotta javakra és szolgáltatásokra,ezért az első számú lépés a megvalósítás felé, ha a jelen generációk szükségleteiket a környezet szabta korlátok szintjén elégítik ki.

A program során több mint 60 rendezvényen boncolgatjuk a fenntarthatóság kérdéseit, melyet az http://www.mtvsz.hu/esemenynaptar rovatában talál meg. Szeretettel várjuk ezekre a rendezvényekre, itt a fórumon pedig beszélgessünk a fenntartható fejlődésről.
előzmény:MTvSz