ÖKO Fórum

Néhány ötlet, hogyan alakítható ki új zöld iroda

ÖKO Fórum  > Környezetbarátan a munkahelyen  > Néhány ötlet, hogyan alakítható ki új zöld iroda
A témát indító hozzászólás:
MTvSz
Moderátor
22 hozzászólás
2013.06.04 17:01
Napjaink több mint egyharmadát irodai környezetben töltjük, mondhatjuk úgy, hogy munkahelyünk szinte a „második otthonunk”. Ezért nem elhanyagolható, hogy milyen ez a munkahelyi környezet! Ha megszületett bennünk az elhatározás, és a munkatársainkat, főnökeinket is sikerült rávennünk, hogy zölddé tegyük az irodánkat, az alábbi leírás alapján megtehetjük az első lépéseket.
.

forrás: http://inhabitat.com
Segítségül hívhatjuk a Követ Egyesület Zöld Iroda honlapját, ahonnan hasznos információkhoz és útmutatásokhoz jutunk, illetve kiadványaikból tovább tájékozódhatunk. Virtuális zöld irodaházukba is beléphetünk, így téve alapossá és teljessé a szükséges előkészületeket.
Amire különös figyelmet kell fordítanunk a zöld irodával kapcsolatban:

Levegő:

  • légkondícionálók állandó használata helyett gyakori szellőztetés

  • iktassuk ki a porfogókat

  • javítsuk a páratartalmat

  • használjuk ki a szobanövények tulajdonságait


Bútorok:

  • természetes anyagú, hosszú élettartamú darabok

  • figyeljünk a bútor selejtezés utáni sorsára


Irodai papírok:

  • hulladékpapírból készített termékeket használjunk

  • gyűjtsük szelektíven

  • a már használt darabok túloldalára jegyzetelhetünk


Irodaszerek:

  • oldószermentes ragasztókat,

  • vizes bázisú filceket,

  • cserélhető betétes tollakat használjunk


Irodatechnikai berendezések:

  • használjunk öko címkével ellátott termékeket energiatakarékos üzemmódban,

  • ha nincs üzemben, kapcsoljuk ki


Energia- és víztakarékosság:

  • ne fűtsünk túl és ne hűtsünk alá,

  • próbáljuk kihasználni a lehető legjobban a természetes világítást

  • szerezzünk be energiatakarékos izzókat


Környezetbarát takarítás:

  • a vegyszermentesség itt is ugyanolyan fontos, mint a saját háztartásunkban


De mi a helyzet, ha valaki ezek mellett nem akar lemondani a belsőépítészeti csúcsdizájnról sem? A zöld iroda csak az energiafelhasználásról és eszközök racionalizásáról szólna? Nem kell senkinek keseregnie, mert kiváló példákat találunk a kialakításra, berendezésre, dekorálásra az újrafelhasználás témakörében is.
Például használhatunk, felújíthatunk régi bútordarabokat, érdemes elmenni néhány lomtalanításra, a jó szemű zöldirodista jelöltek igazi kincseket találhatnak. Elég például azonos színre festeni a talált darabokat, és harmóniát hozhatunk az eklektikus hangulatba.
Ennek előnye, hogy a felületkezeléseket mi magunk választhatjuk meg, illetve ellenőrizhetjük, így oldószermentes festékeket és lakkokat, vagy például ÖKO-tex kárpitokat is tudunk használni.
Egyre nagyobb reneszánszukat élik a raklapbútorok, komplett iroda is készíthető belőlük. Bútorostól, lépcsőstől, mindenestől. Itt is figyelni kell, milyen messziről érkezik az alapanyag, illetve hogy a megfelelő minőségű legyen.
Az alábbi irodaberendezés kép például 270 használt raklapból készült. A következő iroda szinte csak bontásból származó vagy kidobásra szánt anyagból készült. Arra is figyeltek, hogy ne legyenek hosszú szállítások, mindent a lehető legközelebbi helyről szereztek be.
A berendezés rugalmasan alakítható, figyeltek a könnyű szétszerelhetőségre és átalakíthatóságra is.

.

Fotók forrásai: http://www.doepelstrijkers.com, http://www.a10.eu

Újrafelhasznált papírból készült kartonnal is készíthetünk komplett irodaberendezést, a bemutatott példán még a válaszfalakat is ebből alakították ki. Szintén alacsonyabb költségvetéssel elkészíthető.
És még egy lehetőség újrahasznosított deszkákból: rugalmasan alakítható pop-up iroda. Ha kiállításra mennénk, nyugodtan magunkkal vihetjük.
Mikor már berendeztük dizájnos öko-irodánkat, minden asztalra és sarokba tettünk cserepes virágot, és még mindig nem éreznénk elég zöldnek, nem marad más hátra, minthogy „kertet” építsünk benne:

Fotók forrásai: http://inhabitat.com, http://parkdesigned.com, http://popupoffice.ca

Mindenképpen nézzük meg a belsőépítészeti anyagoknál, mit használunk. Tapétából is találhatunk újrafelhasznált anyagból készülő dizájn darabokat, és a többi felületképzésnél sem kell lemondanunk erről a tulajdonságról.
Legtöbbször a helyszínen elkészíthető dolgokkal járunk a legjobban mind anyagilag, mint esztétikailag, egyedül a megoldás megtalálásába fektetett energiánk lesz sok.
A magyar gyártású pillepalackból készülő pillekőből (http://pilleko.hu) bármilyen forma alakítható, bármilyen bútor elkészíthető, nemcsak bel-, hanem kültéren is.

Így néz ki és így készül a pillekő

Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy katalógusból vagy boltból vásárolunk készterméket vagy alapanyagot, mindenképpen kérdezzünk utána, hogy az előállítás hogy történik, nehogy belefussunk abba, hogy bár újrafelhasznált terméket veszünk, a feldolgozása és újjászületése több környezeti teherrel jár, mint egy új elkészítése.

Lehetőleg hazai vagy európai anyagokat és bútorokat vásároljunk, hiszen ezek nagyságukból adódóan a szállítási környezetterhelést jelentősen növelik.

És ha mindennel készen vagyunk, nem marad más hátra, mint élvezettel hátradőlni, azaz előrehajolni, és folytatni a munkát.
előzmény:MTvSz
A legújabb válaszok:
Saci
Rügyező
6 hozzászólás
2014.03.08 22:52Az előző munkahelyemen a papírt újrafelhasználtuk, amit pedig meg kellett semmisíteni, azt állatmenhelyre szállították (fekhely kialakításra), nagyon örültek az ottaniak. Az elektromos eszközök kikapcsolására is felhívták a figyelmet, illetve az áramhasználattal kapcsolatban is figyelemfelkeltő táblák voltak kirakva. Mindezt persze nem a vezetőség kezdeményezte, hanem a környezettudatos munkatársak! Persze manapság már "trendi", sőt elvárás a nagyobb cégeknél a "zöldülés", így remélhetőleg egyre több helyen tapasztalni majd ilyesmit!
előzmény:Saci
Carlo
Rügyező
6 hozzászólás
2013.07.05 10:35Szerintem a legjobb lenne otthonról dolgozni, akkor még iroda sem kell.
előzmény:MTvSz
Bbarbara
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.30 23:39Valaki örül, hogy van munkahelye:(
előzmény:MTvSz
Bszabolcs
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.30 22:59Teljesen egyetértek. Azt is fontos lenne kimondani, és erről sehol sem beszélnek, hogy egy normális világban teljesen felesleges lenne ennyit dolgoznunk a megélhetésért.
előzmény:Sebaj Tóbiás
Alder Ákos
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.30 22:32Jobb lenne, valami használhatóbb képi ötleteket nyújtani...
előzmény:MTvSz
Sebaj Tóbiás
Zöldfülű
1 hozzászólás
2013.06.30 21:35Az egy dolog, hogy az iroda zöld, lehet az akár a legzöldebb, de a kérdés szerintem inkább az, hogy mivel foglalkozik a cég. Egy coca-colánál, vagy egy shellnél nem sokat ad hozzá a problémához az iroda terhelése....
előzmény:MTvSz
akrobata
Zöldfülű
1 hozzászólás
2013.06.27 19:43Nekem szerencsém volt az eddigi munkahelyeimmel, mindegyik helyen odafigyeltek, arra, hogy ne pazaroljuk feleslegesen a papírt és az áramot. A papír újrahasznosításban néha még túlzásba is estek, volt, hogy 1 méteres kupacokban álltak a még valamire használható papírok.
előzmény:MTvSz
Polka
Zöldfülű
1 hozzászólás
2013.06.25 12:16Lehet, hogy mi túl sokat akartunk egyszerre? Nekem nem fér a fejembe, miért okoz gondot egyes kollégáimnak, hogy kétoldalasra nyomtassanak, használt papírra jegyzeteljenek, a közeli menzára menjenek naponta műanyagdobozos rendelés helyett, vagy legalább elmosogassák a használt, zsíros műanyagdobozaikat, hogy a szelektívbe dobhassuk...
előzmény:pepita
Ilkama
Rügyező
7 hozzászólás
2013.06.21 11:00Sajnos a valóság messze van ettől, jó lenne, ha sok ilyen zöld munkahely / iroda lenne.
előzmény:MTvSz
mandzsuria
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.20 09:56Energiafelhasználás szempontjából ott kezdődik a probléma, hogy üvegből és műkőből épül az irodaházak zöme, ami nyáron felforrósodik, télen pedig nem tartja a meleget. Én nem engedélyezném az efféle energiapazarló épületek megépítését...
Ariadne
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.19 16:06Nálunk a munkahelyemen megszüntették a nyomtatókat az irodákban és mindenki egy nagy közöset használhat a folyosón. Így kevesebb patront kell beszerezni. Először nem tetszett az ötlet senkinek, de most már mindenki megszokta, hogy oda kell figyelni arra, hogy ne vigyük el mások papírjait.
előzmény:MTvSz
almapetra
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.18 16:53Én személy szerint konkrét pályázati lehetőséget nem tudok ajánlani, de a cikkben is említett Követ Egyesület munkáját ismerem és ők valóban a legelismertebb, legaktívabb "követei" ennek a témának, sok hasznos ötlettel és megvalósítási lehetőséggel. Velük érdemes felvenni a kapcsolatot pályázat ügyben is.
előzmény:ZsolcaiTibi
dondzani@freemail.hu
Rügyező
18 hozzászólás
2013.06.16 11:30Azért egy ilyen helyen dolgozni is jobb! :)
előzmény:MTvSz
Dory
Zöldfülű
4 hozzászólás
2013.06.13 13:16Irodákban és egyéb középületekben szerintem ezen lehet leginkább elcsúszni, hogy nagyon hűtenek nyáron, nagyon fűtenek télen. Sokszor felesleges..
előzmény:MTvSz
sztikécske
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.13 11:47Rengeteg virágunk van, az egyik kollégám, aki férfi, nagyon szereti a növényeket, na az ő irodája kb. mint egy dzsungel, úgy néz ki, mert rengeteg növény van benne. Nagyon jó oda belépni, teljesen más közeg.
előzmény:MTvSz
sztikécske
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.13 11:46A mi irodánkban csak akkor lehet nyomtatni, ha tényleg szükséges, saját célra pedig egyáltalán nem, nagyon megnézik, hogy mennyit nyomtat az ember. Ez jó, mert nem használunk el sok papírt.
előzmény:MTvSz
ady3102
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.10 18:49Sajnos igen. De lehet egyszer abból az egy emberből egy egész nagy közösség szerveződik.
előzmény:BZsuzsi
vigh
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.10 12:50Példa a jó is, meg rossz is: Ma megkérdezték tőlem a bankban, mikor befizettem a pénzt, hogy kérek e róla bizonylatot. Mert csak akkor nyomtat, ha kérem. Kipróbáltam, nem kértem. Bár... ő magának nyomtatott egyet... No ezt már nem kellett volna.
előzmény:pepita
vigh
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.10 12:49Példa a jó is, meg rossz is: Ma megkérdezték tőlem a bankban, mikor befizettem a pénzt, hogy kérek e róla bizonylatot. Mert csak akkor nyomtat, ha kérem. Kipróbáltam, nem kértem. Bár... ő magának nyomtatott egyet... No ezt már nem kellett volna.
előzmény:pepita
ZsolcaiTibi
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.10 11:57Mármint a zöld iroda kialakításához.