notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Égésgátló

Adalékanyag. A legtöbb hőre lágyuló műanyag gyúlékony, ha elég magas hőmérsékletre van hevítve. Égésgátlót használnak poliolefinek, polikarbonát, poliamid, poliészter és más polimerekhez gyúlóképességük ellenállásának növeléséhez. Az égésgátló adalék használata csökkenti a lángterjedést, elnyomja a füst kialakulását és megakadályozza a polimert a csöpögéstől. A PBDE családba tartozó égésgátló anyagokat évtizedek óta használják számtalan otthonokban és irodákban megtalálható bútorban és berendezésben a tűzesetek esélyének csökkentésére. Az újonnan gyártott termékeknél már nem alkalmazzák ezt a vegyszert, amelynek egészségre gyakorolt káros hatásaival kapcsolatban hosszú ideje folyik a vita. Mivel nagyon elterjedtek, jelenlétük most is hatással van az egészségre, a tárgyak elhasználódásával bekerülnek a levegőbe, majd onnan a szervezetbe, ahol zsírokhoz kötődve raktározódnak.