notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Öblítőszer

Az öblítők hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain, ettől az puha, illatos lesz, és csökken a szintetikus anyagok elektromos feltöltődése. A legtöbb öblítőszer víz és kationos felületaktív anyagok (polifoszfátok, kationos tenzidek, optikai fehérítők, illatanyagok) emulziója, oldata. Azt, hogy pontosan mi is van egy termékben, nem tudhatjuk, mivel az Unió öblítőkre vonatkozó jogszabálya csak a 0,2 tömegszázaléknál nagyobb mennyiségű összetevők feltüntetésére kötelezi a gyártót. Ráadásul az egyre intenzívebb illat érdekében az öblítők illatokat fixáló különleges szereket is tartalmaznak, emiatt az illatanyagok hosszú ideig áthatják a szekrényeket, fiókokat, ruhákat. A ruhán bevonatot képező szintetikus öblítők 20 százalékkal csökkentik a textil nedvszívó képességét. A konyhai törlők, törölközők, fehérneműk illatos öblítésének így több a hátránya, mint az előnye. Próbáljuk ki néhányszor öblítőszer nélkül a mosást, ha bevált, ne használjuk többé. Felesleges, környezetterhelő és allergén. Ha illatosítani szeretnénk ruhánkat, tegyünk egy két csepp illóolajat a vízzel töltött öblítőtartályba. Öblítésre használhatunk hígított ecetet is, a ruha nedvszívó marad és nem lesz ecetszagú. A szintetikus öblítők egyre erősebb kipárolgó illatanyagai elősegítik az asztma és egyéb légúti betegségek kialakulását. A textilöblítő nemcsak használóira van káros hatással, hanem a vízi élővilágra is.