notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Újra-használat

A hulladékok keletkezésének elkerülésére jó megoldás az újra-használat. Az adott terméket, vagy csomagolást átalakítás nélkül, újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Erre jó példa a visszaváltható italcsomagolás, ahol az üveg újratöltésre kerül. Ezt a folyamatot kb. 40 alkalommal lehet megismételni. Ezek az újratölthető csomagolások jóval környezetkímélőbbek, mint azt eldobható csomagolás, amelyet életciklus elemzések is bizonyítanak. Az Európai Unióban sok helyen „Reuse centereket” azaz újra-használati központokat hoztak létre. Itt mindenki túladhat megunt bútorain, ruháin, megmaradt építőanyagain, míg cserébe viheti amire épp szüksége van. Ezekben a központokban nemcsak adásvétel, cserebere működik, hanem javítóműhely és hasznosító üzem is. Amellett, hogy csökken a hulladék mennyisége, a foglalkoztatott emberek száma emelkedik.