notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Újra-papír

A papír természetes eredetű, viszonylag gyorsan lebomló anyag. Azonban gyártása jelentős vízszennyezéssel jár, az alapanyagához sok fát kell kivágni. A papírhasználat egyre nagyobb terhet jelent a környezetre, hiszen egyetlen kilogramm papír előállításához öt kilogramm fára van szükség, de egy tonna papírhulladék feldolgozása 12 fát ment meg a kivágástól. Egy fa egy év alatt közel 200 kg oxigént termel, többet, mint amit egy ember egy év alatt felhasznál. Az újra-papírgyártásával fenntartható bolygónk oxigéntermelő képessége, és a légkörbe kerülő szén-dioxid megkötése is. A papírhulladék jelentős része szemétégetőbe vagy lerakóba kerül. Másik lehetőség az újra-papír készítése, melyből készülhet csomagolóanyag, füzet, papír zsebkendő, de akár kartonbútor is. Ehhez a szelektíven gyűjtött papírt válogatják, majd bálázzák. Vizes pépesítő eljárással az idegen anyagoktól megtisztítják, majd ebből a megtisztított pépből készül az újra-papír. A papírgyárban 75 százalékos víz, és 60 százalékos energia-megtakarítás mellett készülnek belőle újra és újra termékek. A papír öt-tízszer hasznosítható újra.