notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Agroüzemanyagok

A biodízel és a bioetanol szinonimája,

Akkumulátor

Elektromos energia tárolására és leadására alkalmas energiaforrás, amely a töltéskor bevezetett elektromos energiát vegyi energia formájában képes tárolni.

Aktív szénbetétes víztisztító

Az aktív szén magas hőfokon oxigén mentes közegben végzett hevítéssel, vagy kémiai úton alacsonyabb hőmérséklet alkalmazásával előállított rendkívül nagy pórusszerkezetű anyag. 1 g aktív szén felülete minőségétől függően 300-2000 m2 lehet. Az aktív szén, a felületére statikus erővel vonzza a különböző részecskéket, a felszínen letelepedő baktériumok pedig nekiállnak a lebontásnak. Hatalmas felületi megkötő képességének köszönhetően az aktív szénnel dúsított szűrőbetétek eltávolítják a szerves szennyező anyagokat, a szerves savakat, fehérjéket, hormonokat, antibiotikumokat, vegyi anyagokat, a szervetlen anyagok közül a klórt, klóramint és mindent ami a színt, vagy a szagot okozza. Az eltávolított anyagok a szén felületén megrekednek. Emiatt a szűrőbetét egy idő után telítődik, szűrőképessége csökken, ezért cserére szorul.

Allergiás megbetegedések

Az allergia túlérzékenység. A szervezetünk védekező rendszerének szokásostól eltérő túlzott válasza valamely olyan külső terhelésre (pl. valamely anyagra), melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atka, penész spórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek, stb. A környezetünkbe került százezres nagyságrendű vegyszernek, sugárterhelésnek, az állandó stressznek, illetve a gyógyszer-rezisztens mikrobák hatásainak kitéve szervezetünk védekező rendszere (az immunrendszer) megbetegszik, és a szervezet az eddig természetesnek tartott környezetre is allergiás, azaz túlérzékenységi reakcióval válaszol. Ez a túlérzékenységi reakció lehet egyszeri, vagy folytonosan visszatérő vagy állandósuló ún. allergiás megbetegedés.

Aloe vera

Az Aloe vera, e trópusokon őshonos növény. A fáraók az élet elixírjének tartották, ma leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatásáról ismert. A tudomány mai állása szerint mintegy 250 féle, az emberi szervezet számára hasznos alkotóelemet, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, fehérjéket, szénhidrátokat, valamint aminosavakat tartalmaz.

Alumínium

A periódusos rendszer 13 rendszámmal jelölt könnyűféme. Rendkívül sokoldalúan felhasználható fém (gépgyártás, csomagolóanyag, gyógyszergyártás, stb.). A szervezetben felhalmozódva, vagy egyes sói mérgező hatással bírnak.

Arzén

Nehézfém, Magyarországon az egyik leggyakoribb talaj és talajvíz-szennyező elem. Fő ásványa az arzenopirit (FeAsS) - főleg a nemes- és színesfémércek kísérő ásványa. Az arzén bizonyos vegyületei emberre nézve közismerten hatásos mérgek. A szervetlen As-vegyületek lenyelését jelentős gyomor és bélrendszeri károsodás követi, amely előbb hányást, hasmenést, és sokkot okoz, majd vizelet csökkenést és fehérjevizelést eredményez. Egyéb akut tünetek: az arc vizenyője, izomgörcsök, szívrendellenességek. A tartós As expozíció hatása hasmenés, bőrpír, pigmentáció és elszarusodás, érelváltozások (üszkösödés), fehérvérsejt-hiány jelentkezése. Bizonyos As-vegyületek tüdő-, bőr-, és gyomorrákot is okozhatnak.

Asztma

Rohamszerűen fellépő görcsös fulladásos légzés. Kialakulásában valószínűleg öröklött tényezők és környezeti hatások játszanak szerepet. Az asztmát kiváltó tényezők között figyelmet érdemel a légszennyezés, a dohányfüst, az élelmiszerekhez adott tartósítószerek, pl. szulfitok. Mindezek mellett egyes betegségekhez kapcsolódva is kialakulhat.

Autonóm ház

Önellátó ház, amely független a nagy központi ellátó rendszerektől. Áramigényét maga termeli, többnyire napelemekkel, szélkerékkel, vízkerékkel. Hőigényét napenergiával, biomasszával esetleg földhővel fedezi. Ivóvizét kútról, használati vizét esővízből, talajvízből vagy visszaforgatott szürke vízből nyeri. Szennyvizét természetközeli eszközökkel, pl. gyökérzónával tisztítja és visszajuttatja a környezetbe. Csak újrahasznosítható vagy komposztálható hulladékot termel. Építőanyagai a környezetből valók, és oda is jutnak vissza. Ha az épületet le kell bontani, nem lesz belőle veszélyes hulladék csak újrahasznosítható építőanyag. A betonból, téglából megőrölve lehet betonadalék, útalap, a faanyag eltüzelhető, vagy a ház egyszerűen visszaolvad a környezetbe, ha vályogból épült. Komposzt toalett van a házban, mely kiszűri a fekete szennyvíz keletkezését. Egy autonóm ház építése 30-50 százalékkal többe kerülhet, mit egy hagyományos ház építése, de nincs fűtés és villanyszámlája, vízszámlája is csekély és gyakorlatilag független az ellátó rendszerektől.