notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Autonóm ház

Önellátó ház, amely független a nagy központi ellátó rendszerektől. Áramigényét maga termeli, többnyire napelemekkel, szélkerékkel, vízkerékkel. Hőigényét napenergiával, biomasszával esetleg földhővel fedezi. Ivóvizét kútról, használati vizét esővízből, talajvízből vagy visszaforgatott szürke vízből nyeri. Szennyvizét természetközeli eszközökkel, pl. gyökérzónával tisztítja és visszajuttatja a környezetbe. Csak újrahasznosítható vagy komposztálható hulladékot termel. Építőanyagai a környezetből valók, és oda is jutnak vissza. Ha az épületet le kell bontani, nem lesz belőle veszélyes hulladék csak újrahasznosítható építőanyag. A betonból, téglából megőrölve lehet betonadalék, útalap, a faanyag eltüzelhető, vagy a ház egyszerűen visszaolvad a környezetbe, ha vályogból épült. Komposzt toalett van a házban, mely kiszűri a fekete szennyvíz keletkezését. Egy autonóm ház építése 30-50 százalékkal többe kerülhet, mit egy hagyományos ház építése, de nincs fűtés és villanyszámlája, vízszámlája is csekély és gyakorlatilag független az ellátó rendszerektől.