notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Benzol

A gyűrűs szénhidrogének alapvegyülete, illékony szerves szennyező. Színtelen jellegzetes szagú folyadék. Kitűnő oldószer, de erős méreg, ezért felhasználását nemzetközi egyezmények mindinkább korlátozzák. Fejfájást, rosszullétet, a csontvelő károsodását, vérképzőszervi elváltozást okozhat. Kiváló zsíroldó, ezért a lipidekben gazdag szövetekben (idegrendszer, csontvelő, mellékvese, zsírszövet) felhalmozódik és sokszor évekkel a hatás után fehérvérűséget, nyirokszervi daganatot okozhat.

Biodízel

Dízelmotorok növényi eredetű hajtóanyaga, amelyet magas olajtartalmú növényekből állítanak elő. A biodízelt repcéből, napraforgóból, szójából, olajpálmából állítják elő leggyakrabban. Kétféle előállítási módja ismert. A közvetlenül kisajtolt és tisztított növényi olaj a zöld-dízel, míg az észteresített változatát repce esetében RME-nek, szója esetében SME-nek nevezik.

Bioetanol

A bioetanol növényi alapanyagú hajtóanyag. Alapanyaga alapvetően két féle lehet. Egyrészt készülhet keményítő és cukor alapanyagú mezőgazdasági terményekből (búza, kukorica, cukorrépa, burgonya, manióka, cukornád), másrészt alapulhat a gyártás cellulóz tartalmú biomasszán (növényi eredetű szálak, rostok). A bioetanol előállítása gyakorlatilag azonos az élelmiszer-ipari célú szesz előállításával.

Biológiai sokféleség (biodiverzitás)

Az élet megjelenésének és szerveződésének gazdagságát jelenti. Az élet minden megjelenési formája része a biológiai sokféleségnek, a biológiai szerveződés valamennyi szintjén. Genetikai, faji és élőhelyi sokszínűségre szokás osztályozni a biológiai sokféleséget.

Bórax, bórsav

Nátrium-borát, vagy E285 a bórsav nátriummal alkotott sója. Általában puha, színtelen kristályokból álló fehér por formájában fordul elő. Vízben jól oldódik (bórsav). Száraz levegőn hagyva lassan elveszíti víztartalmát, ezért lezárva kell tárolni.

Borona fal

Szálfákból, háncsolt gerendából, épített fal. Az egymásra rakott gerendákat csapolással rögzítik, így nem mozdul el, de bizonyos mozgása lehet a falazatnak. Az illesztések hézagait – főleg ha kevésbé megmunkált rönkökből készül- valamilyen anyaggal szigetelni kell.