notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Cocamidopropyl betaine (CAPB)

Természetes szerves vegyület, kókuszzsírból és dimethylaminopropylaminból állítják elő más adalékanyagok segítségével. A természetesnek kikiáltott termékek gyakori összetevője. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nitrozamin szennyeződése miatt allergiát okozhat. 2004-ben az év allergén vegyületének kiáltotta ki az American Contact Dermatitis Society (ACDS).

Csomagolóanyag

A fogyasztói társadalomban kiemelkedő szerephez jutott az áruk megjelenése, azaz a csomagolása. A csomagolás védi a terméket a külső behatásoktól, a szennyeződéstől, biztosítja a frissen tartást, a becsomagolt termék légzését. Az esztétikai megjelenés vásárlásra ösztönöz, piacpezsdítő hatása van. A becsomagolt termék felhasználása után a csomagolóanyag – bármilyen szép is – elveszíti funkcióját, hulladékká válik, ezzel szennyezi a környezetet. A hulladék vagy égetőbe, vagy lerakóba kerül. A csomagolóanyagok anyagaikat tekintve rendkívül sokszínű termékek. Készülhetnek természetes és mesterséges alapanyagokból. Minőségüktől függően változatos úton, különböző környezetterhelések árán állíthatóak elő (pl. fehérített, festett papírok, műanyag fóliák, üvegek), emiatt használatukat mérlegelni kell. Mivel előállításuk legtöbb esetben energiaigényes, használatuk után újrafelhasználás hiányában jelentős energiamennyiség kerül a hulladékba.