notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Defláció, szélerózió

A geológiában a szeleknek azon pusztító munkáját nevezik így, melyet növényzettel nem borított helyeken azáltal végez, hogy a mállás vagy a nap heve folytán meglazított s felaprított részecskéket tömegesen elhordja, ott kisebb-nagyobb mélyedéseket okoz. A szél deflációjának lehet következménye az, hogy a fennsíkok táblahegységekké alakulnak, hogy sík területeken magas földoszlopok kerekíttethetnek ki, valamint hogy változatos formájú sziklás vidékek egyhangú pusztaságokká változnak. A szél által felkapott kőzet- s ásványtöredékek, amint sziklafalakba ütköznek, ezeket súrolják, csiszolják, simítják s erre vezethető vissza a sok sziklafalon található sajátságos csiszolási felület. A felkapott töredékek ugyanekkor szintén súrlódnak, csiszolódnak és különféle alakokat öltenek.