notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Externália (pozitív vagy negatív)

Közgazdasági fogalom, külső gazdasági hatást jelent, amely lehet pozitív és negatív egyaránt. Külső (extern) hatások keletkeznek akkor, ha egy személy, vagy vállalat törvényes tevékenységének következtében létrejövő, nem szándékolt mellékhatások kihatnak egy harmadik fél jóléti szintjére. Pl. a méhész mindenkinek jót tesz azzal, hogy a méhek beporozzák a virágokat (pozitív externália), míg egy nehéz gépjármű az utak fokozott terhelése miatt rongálja az úttestet, és ezzel fizetésre kényszeríti azokat, akik adójukból, vagy járulékaikból fizetnek a hiba kijavításáért (negatív externália). Az éghajlatváltozás hatásait nemcsak a nagy kibocsátók szenvedik el, hanem a világon mindenki.