notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Fényszennyezés

A fény is környezetszennyező lehet. A fényszennyezés a légkör éjszakai szennyezése mesterséges fénnyel, ami károsan hat a természeti környezetre és az egészségre. Az éjszakai égbolt háttérfényessége folyamatosan nő a légkörből visszaverődő fények miatt. A fölfelé irányuló fény jelentős része kárba veszett energia. Jól megtervezett és telepített világítótestekkel nemcsak az égitestek látványa és az élővilág változatossága maradna meg, hanem rengeteg elektromos energiát és pénzt takaríthatnánk meg. Magyarországon jelenleg nincs fényszennyezés elleni törvény, nincs határérték. Az alvás fázisában a vérben megemelkedő melatoninszint fény hatására jelentősen csökken, ami természetellenesen megnöveli az ébrenléti időszakot. A tartós éjszakai fényszennyezés alvászavart, állandó fáradtságot, stresszt okozhat. Számos országban helyi rendelettel szabályozzák a feleslegesen erős közvilágítást. Korlátozzák a kültéri reklámfeliratok, óriásplakátok, járdába épített, fölfelé világító lámpák fényszennyezését. Európában Olaszországban, Csehországban és Szlovéniában fogadtak el fényszennyezés elleni törvényt. Magyarország fényszennyezettségi térképén van néhány pont, ahol a csillagos égbolt szinte zavartalanul megfigyelhető. Ilyen hely a Zselic és a Hortobágy, ahol Égbolt Rezervátumokat alapítottak.