notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Faelgázosító kazán

Viszonylag bonyolult szabályozású fűtőkészülékek, a bennük keletkező 1200-1500 C fűtési hőmérséklet miatt. A kazántest – felső és alsó – osztott részből áll ahol a fát a felső „rakodó tér”-be kell adagolni. A faelgázosító kazánok különlegessége, hogy a felső részbe az égéshez elégtelen levegőt juttatnak, aminek hatására füstgáz keletkezik, ez pedig jól éghető gázokat tartalmaz. Ha a hasábok megfelelő intenzitással égnek, megkezdődik a ventilláció, azaz egy ventilátor a kerámia szűkítőn keresztül szívja az alsó térbe a füstgázt, miközben szűkítő furatain keresztül friss, úgy nevezett szekunder levegő jut az égéstérbe, ami táplálja az égést. A szekunder levegő hatására úgy nevezett szúróláng tör be a faelgázosító kazán alsó terébe, aminek hőmérséklete 1200-1500°C között van. Ez fűti a hőcserélőket, amelyből a felmelegedő vizet a keringető szivattyú szállítja a felhasználási helyre.