notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Fordított ozmózisos víztisztító

A fordított ozmózis a nyomáskülönbségeken alapul. A különböző oldatoknak különböző a nyomása, és ez a különbség hozza létre az ozmózist. Egy félig áteresztő membránon keresztül elindul egy áramlási folyamat a szennyezett víztől a tiszta víz felé. A membrán az oldószert átengedi, mely jelen esetben a tiszta víz, de az oldott anyagot nem engedi át, mely a szennyezett víz. Ez az áramlási folyamat, mely a nyomáskülönbségből adódik, biztosítja a tiszta víz és a szennyezett víz különválasztását. A membrán felületén, mely a szűrést biztosítja, lerakódik ugyan a szennyeződés, de eltömődésre nincs lehetősége, mivel a víz folyamatosan mozgásban van, így a víz maga az, mely eltávolítja a membrán felületéről a kiválasztott és át nem engedett szennyező anyagokat. A membrán jellemzői által azokat a szennyeződéseket is megakadályozza az áthaladásban, melyek a baktériumoknál is jóval kisebbek, így teljesen biztosítva van, hogy semmilyen szennyeződés ne hatolhasson át a tiszta vízzel együtt a szűrőn.