notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Genetikai módosítás

A genetikai módosítás a genetikai információ átvitele egyik szervezetről a másikra. Genetikai módosítással a célzott faj genetikai állományt idegen fajból származó DNS-el változtatjuk meg, melynek következtében a fajra jellemző tulajdonságok kisebb-nagyobb mértékű változását hozzuk létre. Az így létrejött szervezeteket GMO nevezzük (Genetikailag Módosított Organizmus). Míg természetes körülmények között a szaporodás azonos faj egyedei, vagy rokonfajok egyedei között valósul meg, addig a géntechnológus átlépi ezeket a korlátokat, és az állati géneket átrakhatja növényekbe, az emberi géneket növényekbe vagy állatokba. Ilyen módon olyan génátvitelek történnek, amelyek természetes körülmények között aligha valósulnának meg.