notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Gipszvakolat

A gipsz a víztartalmú szulfátásványok csoportjába tartozó ásványfaj. Bár teljesen természetes anyag otthoni körülmények között nem lehet előállítani. A gipszvakolatot vásárolni lehet, emiatt tulajdonságai javítására adalékolják. A tiszta gipszvakolatban nincsenek mérgező vagy irritáló anyagok, az egyetlen problémát az okozhatja, hogy a használat során kissé kiszárad tőle a kezünk. A nedves vakolat szinte bármihez hozzátapad, így rendkívül egyszerű dolgozni vele. A legtöbb vakolatfajtával ellentétben a gipsz nem zsugorodik száradás közben, épp ellenkezőleg némileg tágul. Emiatt a repedezés nem jellemző rá. A gipszvakolat az egyik legjobb hanggátló anyag a vakolatok közül, és emellett tűzgátló tulajdonsággal is rendelkezik, ami a természetes anyagokból épült házaknál nagy előnyt jelent. Mindemellett ez a vakolat rendkívül jó páraáteresztő képességgel is rendelkezik, ami hatékonyan képes csökkenteni a lakás levegőjének páratartalmát. A gipszvakolat hátránya, hogy kizárólag beltéri használatra alkalmas, ugyanis erősen nedvszívó, az eső akár le is moshatja a falról. Azonban érdemes megjegyezni, hogy beltérben használva az egyik legkevesebb karbantartást igénylő vakolat fajta.