notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Habosított tálca (Hungarocell tálca)

Polisztirolból készül. gyártási alapanyaga a benzol, az etil benzol, és a sztirol veszélyes mérgek. A sztirol maradványai a szervezetbe jutva mérgező vegyületté válnak, gátolva a sejtosztódást. Vesekárosító, májkárosító, és növeli a mutációk létrejöttének esélyét. A tálca anyaga fényérzékeny, a legtöbb szerves oldószer megtámadja. Ne vásároljunk, és ne rendeljünk polisztirolba csomagolt (ráadásul forró) ételt. Minden áru (gyümölcs, hús, sütemény) kapható tálcamentes változatban is. A tálca előállítása és hulladékká válása is környezetkárosító.

Hiánybetegség

Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. A C-vitamin hiánya fáradtság, kedvetlenség, fogyás és étvágytalanság jelentkezésével jár. Súlyosabb esetben fogínyvérzést, sebgyógyulási zavarokat, foghullást, porc- és csontsorvadást okoz. A D-vitamin valamennyi sejtünk egészséges működéséhez elengedhetetlen, a legfontosabb szerepe a kalcium csontokba való beépítése. A D-vitamin hiánya okozza az angolkórt (rachitis), a kalcium felszívódásának és csontokba épülésének zavarát. Az angolkórban szenvedő gyerekeken kezdetben sápadtság, nyugtalanság, a koponyacsontok ellágyulása, bordaduzzanat jelentkezik, majd torzult mellkas, elgyengült izomzat és görbült lábak jellemzőek. A szellemi fejlődés is lassulhat. Ha felnőttkorban alakul ki, akkor csontlágyulás lesz a következménye.

Hibrid autó

Robbanómotorral és elektromotorral szerelt járművek, amelyek az erőforrásaikat külön-külön az igénybevételtől és a rendelkezésre álló tüzelőanyagtól függően képesek igénybe venni.

Higany

A higany könnyen párolgó nehézfém, idegméreg, felszívódhat a bőrön át. Szerves vegyületei veszélyesebbek, mert könnyen felszívódnak. A környezetbe kerülve a mikroorganizmusok hatására metileződnek, zsírban jól oldódó metil-higannyá alakulnak, ami a táplálékláncon át felhalmozódhat az emberi szervezetben. A metil-higany súlyosan károsítja a központi idegrendszert, pszichés, ideg- és immunrendszeri problémákat, bőrzsibbadást, szívritmuszavart, szívizomgyulladást, remegést, álmatlanságot, ingerlékenységet, személyiségzavart, depressziót, fejfájást, gyengeséget, homályos látást, csökkent szellemi éberséget, bizonytalan járást okozhat. A higanytartalmú termékek, mint lázmérő, a fénycső az elemek veszélyes hulladékok.

Hő veszteség

Minden olyan esetben hő veszteségről beszélünk, amikor két, eltérő hőmérsékletű közeg (például egy lakás fűtött légtere, illetve a külső levegő) hőt cserél. Tehát energiabefektetéssel előállított hő hasznosítatlanul távozik. A hő veszteség szigetelő anyagokkal csökkenthető, mert ezek az anyagok hőszigetelő képességük által a rajtuk átáramló hő mennyiségét befolyásolják. Minél jobb hőszigetelő képességekkel rendelkezik, az illető hőszigetelő anyag annál kevesebb lesz a magasabb hőmérsékletű közeg felől az alacsonyabb felé eltávozó energia, vagyis annál kisebb lesz a hő átbocsátási tényező, a hő veszteség.

Hulladék

Hulladéknak azokat a dolgokat, tárgyakat (anyagegyüttes, termék, maradvány, tárgy, szennyezőanyag) nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete, munkája és gazdasági tevékenysége során keletkeznek és keletkezésük helyén (gyárak, üzemek, háztartás stb.) haszontalanná váltak, tőlük birtokosuk megválik, megválni szándékozik, vagy megválni köteles, és kezelésükről külön kell gondoskodni. E gondoskodás a hulladékok újra-használatát, hasznosítását, és ártalmatlanítását jelenti. A hulladék tehát nem szemét, szemétté csak az a része válik, amelynek további hasznosításáról lemondtak.

Hulladékgazdálkodás

A hulladékkal összefüggő tevékenységek rendszere. Foglakozik a hulladék keletkezésének megelőzésével, mennyiségének és veszélyességének csökkentésével, a hulladékok kezelésével, ezek tervezésével és ellenőrzésével. Gondoskodik a kezelő berendezések és létesítmények üzemeltetéséről, bezárásáról, utógondozásáról, a működés felhagyását követő vizsgálatokról, az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadásról és oktatásról.

Hulladéklerakó

A hulladékok biztonságos lerakására szolgáló létesítmény. A hulladékok lerakása a legkevésbé kívánatos megoldása a hulladékokkal való bánásmódnak, mivel a véglegesen lerakott hulladékok újra-használatáról, vagy újrahasznosításáról már lemondtak, így az szemétté válik. Az uniós szabályozás elvárásainak megfelelően 2009 júliusától a régi, védelem nélküli szemétlerakók helyett, szigetelt aljzatú térségi hulladéklerakók épülnek szerte az országban. Az EU előírásai szerint a csomagolási hulladék 52%-át újra kell hasznosítani. Emellett a lerakott hulladékban csökkenteni kell a lebomló szerves anyag mennyiségét.

Hulladékudvar

A lakosság szelektív hulladékgyűjtését szolgálják és segítik a hulladékgyűjtő udvarok. Ezekben az udvarokban a hulladékot, akár még az építési törmeléket és a veszélyes hulladékot is térítésmentesen veszik át a lakosságtól, gondoskodnak a további kezelésről, hasznosításról. A hulladékudvarba csak szelektíven, egymástól külön gyűjtve szállítható be a papír, műanyag, fém, üveg és zöldhulladék. Lakossági veszélyes hulladékok: elektronikai hulladék, gumiabroncs, sütőzsiradék, fénycső és izzó, fáradt olaj, akkumulátorok, szárazelemek, festék és lakkmaradékok, valamint az építési és bontási hulladékok, lakossági mennyiségben.