notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Kerékpározás a természetben

A természetben történő kerékpározásnak szabályai vannak. A kijelölt kerékpáros útról letérni nem szabad, mert zavarja és károsítja az erdő élővilágát. A kijelölt erdei turistautak a gyalogosok számára vannak kialakítva, övék az elsőbbség. Különös figyelmet kell szentelni a kisgyerekekre és az idősekre. Az erdőgazdasági utakon a KRESZ szabályi szerint kell közlekedni. Az úton csendben illik közlekedni, így többet láthatunk az erdő életéből. Figyelembe kell venni, hogy az erdő nemcsak kirándulóhely, hanem élettér és munkahely is. Ősszel a szarvasbőgés, télen fakitermelés és hajtóvadászat lehet az erdőben. Tiszteletben kell tartani az erdőgazdálkodás előírásait, az erdészet munkatársait. Megállni csak a tűzrakóhelyeknél, pihenőknél érdemes, tüzet csak akkor lehet gyújtani, ha nincs tűzgyújtási tilalom. Mielőtt tovább indulunk, meg kell győződni arról, a tűz kialudt. Az elfogyasztott étel maradványait és hulladékait érdemes becsomagolni és magunkkal vinni. Erdei kerékpáros versenyekhez, táborozáshoz engedélyt kell kérni az erdő tulajdonosától. Aki erdőben kerékpározik, vendég az erdőben, ha így viselkedik, legközelebb is szívesen látják.