notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Műtrágya

Többféle hatóanyagú műtrágya gyűjtő neve. A műtrágyák a talajban keletkezett hiányokat pótló anyagok, amelyek segítik a növényzet fejlődését. A nitrogén-műtrágyák: chilei salétrom, mészsalétrom, pétisó, ammónium-szulfát, karbamid; a foszfor-műtrágyák: szuperfoszfát, kalcium-foszfát; a kálium-műtrágyák: kálium-klorid, kálium-szulfát. A műtrágyák természetes anyagok, azonban a felhasznált mennyiség és felhasználási mód gyakran párosul a környezet károsodásával. A műtrágyázást a talaj tulajdonságaihoz, annak tápanyagtartalmához, a különböző növények tápanyagigényéhez kell igazítani, a megfelelő adagban, a megfelelő időben és módon kell elvégezni. A trágyakijuttatás során alapvető követelmény, hogy a nitrát-kimosódása a lehető legkisebb legyen.