notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütő tiszta, praktikus, gyors, kisebb energiafogyasztású (megfelelő használat mellett) mint a hagyományos tűzhely, bár egészségügyi kockázata nem teljesen ismert. Az elektromágneses hullám hatására az élelmiszerek molekulái rezegni kezdenek, és a keletkező súrlódási hő melegíti az ételt. Néhány tanulmány szerint a mikrohullám nagy arányban bontja aminosavakra a tejfehérjéket, ugyanakkor kedvez az E.coli baktérium szaporodásának, és roncsolja az ételekben található víz szerkezetét. A fehérjék és a víz szerkezeti változása miatt immunrendszeri problémáktól tartanak, különösen kisgyermekeknél. A kereskedelmi forgalomban levő mikrohullámú sütők az uniós szabályok szerint bevizsgáltak. Bár már több mint 60 éve használják a mikrohullámú sütőket, hosszú távú, akár káros, akár hasznos hatásairól nem tudunk semmi biztosat. Svájcban és Franciaországban tilos reklámozni.