notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Mosószóda

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító, zsíroldó, áztató és tisztítószer. Forró vízben jól oldódó, lúgos kémhatású, nedvszívó fehér por. Gyártása során nem keletkezik a környezetre káros melléktermék, használat után pedig lebomlik. Túl nagy mennyiségben a talaj szikesedését okozza, így ott ahol magas a talajvíz szintje, vagy nincs kiépítve a csatornarendszer, használata nem ajánlott. Száraz, hűvös helyen, az élelmiszerektől elkülönítve, gyerekektől elzárva kell tartani. Szárítja a bőrt, enyhén maró hatású, akinek érzékeny a bőre, használatához gumikesztyű ajánlott. Egy liter forró víz és két-három evőkanál mosószóda oldata jó általános tisztító folyadék: minden felület mosására, felmosásra, takarításra használható. A legzsírosabb tűzhelyet, csempét, ablakkeretet, padlót is tisztává varázsolja. Tisztítás után a felületet vízzel le kell öblíteni. Áztatáshoz, kézi- és gépi mosáshoz, kézi- és gépi mosogatáshoz egyaránt használható.