notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Nitrit, nitrát, ammónium

A nitrit, nitrát, ammónium a nitrogén körforgás termékei. A talajba és a vízbe került szerves vegyületekből a korhasztó-rothasztó szervezetek közreműködésével ammónium-ion (NH4) képződik (ammonifikáció), amelynek egy részét a növények felveszik, és beépítik saját szerves vegyületeikbe, pl. fehérjékbe és nukleinsavakba. Az ammónium-ionok másik részét a talajban élő nitrifikáló baktériumok oxidálják nitritekké, majd nitrátokká (nitrifikáció). A nitrátok a növények számára a legkedvezőbb nitrogénforrást jelentik, ugyanakkor a nitrát az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró ivóvíz szennyező anyag. Csecsemőknél az ún. „kék csecsemő szindrómát”, más néven methemoglobinémiát okozza. A betegség olyan 1-3 hónapos csecsemőkön fordul elő, akiket mesterségesen táplálta, és a tápszert nitrát tartalmú vízzel (szennyezett kútvízzel) hígították.