notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Papírfelhasználás csökkentése

A hatékony papírhasználat megvalósításához érdemes követni a környezetvédelmi ökölszabályokat, mint replace (helyettesítés), rethink (újragondolás), reduce (csökkentés), reuse (újra-használat), recycle (újrahasznosítás). Minden terület fejlesztése, javítása költségmegtakarítást, a tárolási hely csökkenését és a fák megóvását jelenti. Az irodákban alapvetően négy kategóriába sorolható papírt használunk, irodai papírt, újságpapírt, csomagolóanyagot, higiénés papírokat. A legfontosabb lépés, ahol lehet a papír kiváltása, illetve a papírfelhasználás csökkentése. A papírhasználat csökkentéséhez először mindig gondoljuk végig, tényleg szükséges-e nyomtatnunk. Csakis akkor nyomtassunk ki egy dokumentumot, ha valóban szükségünk van rá. Ha fontos és elkerülhetetlen a nyomtatás, fénymásolás, sokszorosítás vásároljunk környezetbarát nyomtatót, amely alkalmas kétoldalas nyomtatásra. Rontott vagy felesleges nyomtatások másik oldalát használjuk jegyzetlapként, vagy nyomtassunk a másik oldalára. Újságokat, magazinokat adjuk tovább, cseréljük irodán belül, ha lehet, fizessünk elő digitális formában megjelenő folyóiratokra. Gyűjtsük a használt papírt szelektíven, és gondoskodjunk arról, hogy a megfelelő feldolgozóhoz jusson le a feleslegessé vált papírmennyiség. Vásároljunk és használjunk minősített környezetbarát papírt. Néhány érdekes adat: A papíripar a legnagyobb fajlagos ipari vízfelhasználó. Egy rendszeres internethasználó napi 28 oldalt nyomtat. Észak-Amerika papírfelhasználása évi 323 kg/fő, Európában 125 kg/fő volt, míg a világátlag 2000-ben 53,8 kg/fő volt.