notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Radioaktív szennyeződés

Természetes körülmények között, az emberi szervezet tartalmaz bizonyos mennyiségű radioaktív anyagot is (40K, 14C a szén-dioxid-ból, 3T a vízből) a veszélyes többlet azonban a civilizáció eredménye. Magyarországon kozmikus sugárzásból az ember évente átlagosan 0,3 mSv (millisievert) mennyiségű sugárdózist kap, a földkéreg gamma-sugárzásából 0,4 mSv, belégzéssel a szervezetbe kerül 0,7 mSv, táplálkozással pedig 0,35 mSv. Ez összesen 1,75 mSv. (A csernobili robbanás utáni sugárdózis-többlet +0,5 mSv/felnőtt, ill. 1,0 mSv/gyerek volt.) Megkülönböztetjük a sugárterhelés két típusát: külső sugárterhelés (sugárterhelés külső forrásból) és belső sugárterhelés (amikor a sugárzást kibocsátó anyag bekerül a szervezetbe, ott szervbe vagy szervcsoportba beépül, s végül távozik vagy lebomlik). Biológiai felezési időnek azt az időtartamot nevezzük, amely alatt a szervezetbe jutott vegyület fele kiürül. A radioaktív izotópok a szervezetbe kerülhetnek belégzés (inhaláció) útján, másrészt lenyeléssel (ingesztió) az ivóvíz és az élelmiszerek által, harmadrészt pedig seben keresztül az érintett munkások esetében. Az ionizáló sugárzás hatására képződött ionok reakcióképesek, és meg tudnak változtatni olyan biológiailag fontos molekulákat, mint a nukleinsavak és az enzimek. Így a sugárzás mutagén, teratogén és karcinogén hatása elsősorban a sejtben lévő DNS károsodását idézi elő.

Rákkeltő anyagok

Civilizációs ártalmaink legsúlyosabb következménye, hogy ma már számtalan ismert és még nem azonosított, de ható vegyület, vegyianyag és ezekkel dúsított élelmiszer vesz körül bennünket, melyek az egészséges szervezet biokémiai folyamatainak torzulásához vezetnek. Mindezek mellett a radioaktív sugárzás közvetlenül is károsítja a szervezetünk sejtosztódásért felelős folyamatait. A természetellenes környezet mesterséges anyagai immunrendszerünk gyengülését okozzák, így képtelen szervezetünk javítani a sejtosztódás hibás mechanizmusait és kiszűrni a rákos sejtek megjelenését, és továbbszaporodását. Mindazon anyagokat, vegyületeket, természetellenes folyamatokat, amelyek a rendellenes sejtosztódásért (rákért) felelősek, rákkeltő anyagoknak nevezzük.