notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Szennyvíztisztító

Különböző típusú szennyvizek ártalmatlanítására kifejlesztett berendezéssor. Fizikai, kémiai és biológiai eljárásokat foglal magába. A használat során a vízbe került zavaró, vagy káros anyagokat távolítják el, kezelik a tisztított víz élővízbe való visszavezetése vagy ismételt felhasználása érdekében. Három fázisa közül első a fizikai, mechanikai, második a biológiai, a harmadik a kémiai eljárás, a folyamatot a szennyvíziszap kezelése zárja le. A mechanikai eljárás során a szilárd, durva szennyeződéseket, lebegő anyagokat távolítják el rácsok, ülepítők, szűrők segítségével. A biológiai tisztítás szerepe a szerves szennyeződések legnagyobb hatású eltávolítása természetes eljárással, nitrogénbontó mikroorganizmusokkal. A szerves szennyezők lebontásával biogáz termelhető. A kémiai eljárás része az oldott nehézfémek eltávolítása, az utószűrés aktív-szén szűrőn, zeoliton, ioncserélő műgyantán. A visszamaradó iszap kezelése, víztelenítése, elhelyezése, ártalmatlanítása zárja a folyamatot.