notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Társított csomagolóanyag

Két vagy több csomagolóanyag tartós egyesítése, leggyakrabban ragasztással (kasírozással) vagy bevonással. A termék kiemelkedő tulajdonságait az egyes komponensek előnyeinek ötvözéséből nyeri. A társítás révén a komponensek egymást erősítik, ezért az összetevők anyagvastagsága - a kedvező tulajdonságok megtartása mellett - az összehasonlításban szereplő más termékekhez képest jelentősen csökkenthető. (pl. papír-műanyag, papír alufólia, műanyag, műanyag társítások)

Tömegkályha

A tömegkályha és a tömegtűzhely a Skandináviában használt hagyományos téglakályha évtizedek óta fejlesztett új változata. Neve nagy tömegére utal, ami 3-4,5 t is lehet a fűteni kívánt légtértől függően. Két égéstere lehetővé teszi a kályhában a magas égési hőmérsékletet. A viszonylag magas égéstérnek, valamint az után égető kamrába vezetett másodlagos levegőnek köszönhetően az égés meglehetősen tiszta és tökéletes. A kályhába meleg vizet adó hőcserélő is beépíthető.

Triethanolamine

A trietanol-amin, dietanolamin és etanol-amin is tiszta, színtelen, viszkózus ammóniaszerű szagú folyadékok. A kozmetikai és higiéniai termékekben, mint a szemkihúzók, szempillaspirálok, szem árnyékolók, make-up alapok, parfümök, hajápolási termékek, hajfestékek, hullám készletek, borotválkozó termékek, napvédő, bőrápoló és bőrtisztító termékek alkotórésze. A bőrt, a nyálkahártyát és a szem kötőhártyáját izgatják.

Trihalometánok (rövidítés:THM, klórozott szénhidrogének, metánszármazékok, klóraminok, kloroform)

A trihalometánok akkor keletkeznek, amikor a víz szerves szennyezői és a fertőtlenítőszer egymással reakcióba lépnek, a melléktermékként felbukkanó THM-ek közül a legjelentősebb a kloroform. Hazánkban az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott határértékeknek megfelelően tartalmazhatja a vezetékes víz a klórt és annak különböző szerves származékait. Hazánkban azokon a területeken, ahol felszíni vízből nyerik a szolgáltatók az ivóvizet, illetve nagyobb mértékű vízfertőtlenítésre van szükség - a főváros és környéke, a Balaton térsége, egyes dél-alföldi városok -, ott a határérétéket nem, de a káros egészségügyi következményekkel járó trihalometán szintet folyamatosan meghaladják az átlagosan mért - 25-30 mikrogramm/liter – adatok.

Triklór etilén

Az etilén klórtartalmú származéka. Színtelen, jellegzetes szagú, nagy sűrűségű folyadék. Vízben alig oldódik, de elegyedik a legtöbb szerves oldószerrel. Jó oldószer. Nem gyúlékony vegyület, az égést nem táplálja. Fény hatására vagy alumíniumpor jelenlétében bomlik, sósav válik belőle szabaddá. Kis mennyiségben altató hatású, nagy mennyiségben mérgezést okozhat. Ennek tünetei az émelygés és hányás, amely akár halálos kimenetelű is lehet.

Triklozán

A triklozán mint antibakteriális, gombaölő adalék rengeteg kozmetikai termékben megtalálható, például fogkrémekben, szappanokban (különösen folyékony szappanokban), dezodorokban, borotválkozás utáni szerekben, szájvizekben. Döntően az antibakteriálisként hirdetett termékekben van triklozán, amit a hazai előírások szerint fel kell tüntetni a címkén. Az egyesült államokbeli élelmiszerbiztonsági hatóság, az FDA álláspontja szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy kijelenthessük, a triklozánt tartalmazó termékek biztonságosak.

Tűzifa

Közvetlenül energiatermelésre ültetett faállomány, vagy egyéb más erdőállományokból, növekedési egészségi, vagy a célállományt befolyásoló okok miatt eltávolított más célra alkalmatlan faanyag.