notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Veszélyes hulladék

Olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyagok vagy bomlástermékek, amelyek emberi életre, az egészségre, az élővilágra és élettelen környezetre közvetlenül vagy közvetve károsító hatást fejtenek ki. A gyúlékony, mérgező, rákkeltő, fertőző, sugárzó, környezetkárosító stb. tulajdonságú anyagok közül eggyel, vagy többel rendelkező vagy összetevőket tartalmazó hulladék számít veszélyes hulladéknak a hulladékgazdálkodási törvény szerint. Veszélyes hulladék nem kerülhetne a háztartási hulladék közé, azt külön kell gyűjteni és ártalmatlanításra leadni. Magyarországon a háztartási veszélyes hulladékok teljes körű szelektív gyűjtésének kialakítása még várat magára. A háztartásunkban használt vegyi anyagok jó része idővel veszélyes hulladékká válik. Az érvényes jogszabályok szerint a kiürült tisztítószeres flakonok, dobozok – bennük a lejárt, vagy még szavatossági időn belüli vegyszermaradékokkal - veszélyes hulladéknak minősülnek. Nem kerülhetnek a háztartási hulladékok közé, azokat külön kell gyűjteni és ártalmatlanításra leadni. A veszélyes hulladékokat a vegyszerek maradékait semmiképpen ne dobjuk a háztartási szemetesbe, ne öntsük a lefolyóba, vécébe, talajra, és ne is égessük el! Szelektív gyűjtésükig tároljuk külön, jól zárható műanyag dobozban, amit soha ne használjunk más célra! Narancssárga mezőben fekete „X” – az így jelölt flakonok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyekből.