ÖKO Fórum
Jelentkezz be, ha hozzá akarsz szólni!
ÖKOdajka vitafórum |
ÖKO Fórum | > ÖKOdajka fórum | > ÖKOdajka vitafórum |
A témát indító hozzászólás:
forumadmin Moderátor 6 hozzászólás |
2013.03.25 11:36Nem értesz egyet az ÖKOdajka válaszokkal, esetleg még a kérdéssel sem? Ezt a topikot azért hoztuk létre, hogy lehetőség legyen megbeszélni részletesen is az egyes ÖKOdajka témákat, kérdéseket, válaszokat. Kíváncsiak vagyunk a véleményekre, javaslatokra. Ha sikerül egy a fenntartható fejlődés elveinek jobban megfelelő választ találni, természetesen készek vagyunk módosítani is az ÖKOdajkán. Mikor az ÖKOdajkát összeállítottuk, az volt a célunk, hogy egy folyamatosan fejlődő, pontosabbá váló kérdéssort hozzunk létre. Az ÖKOdajka kérdéseinek részletes megbeszélésére lehetőség van itt az ÖKOfórumban. Az ÖKOfórum tapasztalatai beépülhetnek az ÖKOpédiába, és ez visszahat újból az ÖKOdajkára. Reméljük így lesz, a Te segítségeddel is! |
A legújabb válaszok: |
|
ockap Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.16 14:45Szerintem hasznosak a kérdések, és elég jól rámutattak, merre is terpeszkedik a "lábnyomom". |
eszticickany Rügyező 16 hozzászólás |
2013.05.16 14:14Ez teljesen érthető, hogy nagy tételben vásárolsz, de szerintem azért nem ez a jó válasz, mert sok család van úgy, hogy fizetéskor elmennek "nagybevásárolni" aztán megvesznek minden agyon csomagolt és tartósított vackot, ami a kezük közelébe kerül, és ezzel rengeteg szemetet termelnek. (van ami kidobásra kerül, mert nem fogy el, stb...) előzmény:Gyöngyös
|
eszticickany Rügyező 16 hozzászólás |
2013.05.16 14:09Stéviát hála az égnek alég sok helyen lehet beszerezni, én már tél óta várom, hogy a kertészetnél, amit kiszemeltem, lehessen kapni. És úgy alakult, hogy a hónapban meg is tudom venni. Ezt a leírást egy kertészetnél találtam: "Dél-Amerikában a stevia tradicionális édesítőszerként már hosszú ideje használatos. A levelek édesítőanyag tartalma jelentősen meghaladja a normál cukorét. Nincs kalória, ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják. Hatása rendkívüli és már két-három levél elegendő egy kanna tea megédesítéséhez. A levelek kiszárítva hosszú ideig megtartják hatásukat. A stevia nem télálló!! Nyáron dézsás növényként a szabadba tehetjük. Télen mindenképpen tárolást igényel. A leveleket háromhetenként szedjük, szüreteljük le, aminek eredményeképpen bokrosabb növekedést érhetünk el és a friss levelek is gyorsabban fejlődnek. előzmény:noé
|
gattaca Rügyező 7 hozzászólás |
2013.05.16 13:57szerintem azért, mert elméletben logikus, amit mondasz, csak a gyakorlatban nem így történik: valójában a nyomtatók fejlődésével és tömegessé válásával, s párhuzamosan azzal, hogy sokkal több anyag, dokumentum érhető el elektronikusan, a papírfelhasználás nő - mert mindent kinyomtatunk, ha kell, ha nem, hisz ott az olcsó lehetőség. előzmény:noé
|
gattaca Rügyező 7 hozzászólás |
2013.05.16 13:53pedig az erőforrás is, és megújuló is :) előzmény:Toma001
|
kbalazs Rügyező 8 hozzászólás |
2013.05.16 13:18A már meglévő kényelmi szintből nehezen adnak fel az emberek bármit is. Olyan megoldásokra van szükség, ami hozza az eddigi kényelmet, és környezetkímélő is egyben. előzmény:Aliz
|
kbalazs Rügyező 8 hozzászólás |
2013.05.16 13:15Hasznos volt, igen, bár elég hosszú. Türelem kell a kitöltéséhez. előzmény:Gergely
|
Csillagszemü Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.15 21:54Én már hosszú évek óta nem használok mikrohullámú sütőt, mióta olvastam, mennyire káros és hogy átalakítja sejtszinten az étel szerkezetét. Gyakorlatilag a legjobb bio étel is "halott", tápértékét vesztett masszává alakul át benne, ami bár külsőleg nem látszik, hiszen ugyanúgy néz ki, ám ami belül történt vele, arról jobb nem is beszélni. Szomorú, hogy sok anyuka a baba ételeit is a mikróba "dobja be", hiszem ez a leggyorsabb, legkényelmesebb megoldás. Pedig a babáknak, kisgyermekeknek különösen fontos lenne, hogy tápláló és valóban "élő", energiát adó ételeket kapjanak. Legjobb, ha megszabadulunk a készüléktől és akkor nincs meg a kísértés, hogy használjuk. Sajnos az éttermekben is szinte mindenhol mikróznak, és a munkahelyeken gyakran nincs is más lehetőség! Nálunk pl. nincs, ezért én azt találtam ki átmenetileg, hogy a szendvicssütőben melegítem meg az ebédemet, kiveszem a tálcát és a rácsot és egy jénai tál aljába teszem a főételt és így melegítem. Villanyrezsó lehetne a megoldás, ha többen összefogunk, vehetünk és közösen használhatunk egyet. Más nem férne el a céges konyhában. Az persze más kérdés, hogy ez mennyire ÖKO-megoldás, de nemcsak ÖKO-tudatosnak kell lennünk, hanem egészségtudatosnak is. előzmény:zeitlergabi @ gmail.com
|
Csillagszemü Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.15 21:15Nagyon sok ember számára kivitelezhetetlennek tűnnek egyszerű dolgok is, annyira a megrögzött szokásaik szerint élnek. Elég ritkán térek be nagyobb élelmiszerüzletekbe, de mindig megdöbbenek a degeszre tömött bevásárló kocsikon. Az enyémben csak egy-két dolog árválkodik általában. A piacra járok, ami jó mulatság. Lehet beszélgetni, tapasztalatokat szerezni, válogatni az áruból. Szerencsés vagyok, mert a vidéki városban, ahol élek, nemrégiben termelői- és biopiac nyílt, helyi termelőkkel. Utánajártam, és sikerült megtanulnom a házi sajtkészítést. A joghurtot már régóta otthon készítem, kiváló alapanyagokból és magam ízesítem idénygyümölcsökkel, magokkal, aszalványokkal. Sokkal olcsóbb, sokkal finomabb, és egészségesebb, mint a bolti kutyulmányok. No és legalább tudom, mit eszem. És főleg nem tart soká az elkészítése! Ezeket a dolgokat sokan nem tudják, vagy nem akarják tudni, de néha sikerül elültetni a bolhát az ismerősök fülébe: egészségesebb, gazdaságosabb, tudatosabb életről. előzmény:forumadmin
|
Toma001 Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.15 19:09A fa, mint "megújuló" erőforrás jobban mutatott volna így idézőjelben :) előzmény:forumadmin
|
fustom Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.15 18:43+1. Nekem is néhány kérdésnél úgy tűnt több jó válasz is lehetséges. Attól függ honnan közelítjük meg a problémát. Egyébként nagyon kis kvíz volt. Köszönöm, hogy kitölthettem. :) előzmény:Gergely
|
Gergely Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.15 17:09Kéne ebből egy letölthető "offline" verzió is, nagyon hasznos volna! előzmény:Barta
|
Gergely Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.15 17:081-2 kérdés-válasz nem volt teljesen egyértelmű, pedig én is ebben "tevékenykedek". Amúgy összességében nagyon igényes és tartalmas kérdéssor, gratula az összeállítóknak! előzmény:forumadmin
|
Barta Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.15 15:50Köszönöm, a kérdéssorokat fel fogom használni Zöld Napokon az osztályokban vitaindítónak. előzmény:Barta
|
Aliz Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.15 10:40Ki kéne dolgozni egy hatásos módszert az emberek meggyőzésére, hogy adjanak fel kényelmi igényeikből, és az utánajárást (olvasást) igénylő, saját készítményű (vagy kézműves-cserén alapuló) termékeket használják. A marketinget jó célokra is fel lehetne használni:) |
Aliz Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.15 10:29Voltak már ilyen kezdeményezések nagyobb élelmiszer-láncoknál is (fél literes visszaváltható üvegflakonban forgalmaztak házi jellegű tejet), de hamar lekerültek a polcokról, mert az embereknek nem volt kedvük a visszaváltással bajlódni. Az üveg betétdíját is drágának találták (200 ft körüli összegra kell gondolni), egyszerűen nem látták át, hogy ez hosszútávú célt szolgál, csak a pillanatnyi költés lebegett a szemük előtt... előzmény:Vogelfelix
|
Barika Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.14 22:37Az excel tabla kimutatta, hogy egy negytagu csalad evente 1,5 milliot kolt elelmiszerre. Ha ebbol csak 1 milliot megtermel akkor annyival tobb marad a zsebbe. Vagy... ugy is felfoghatjuk, hogy 1millio/12 = 83.400 ft havi fizetesert dolgozik valaki a csaladbol ugy, hogy a sajatjat csinalja. A magyarorszagi alamizsnafizeteseket elnezve a csalad egyik tagjanak jobban megeri otthon termelni mint bejarni es eladni a napi 8 orajat. előzmény:forumadmin
|
zeitlerreka Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.14 22:30Magyarország ökológiai lábnyoma 3.7 hektár. A Földön minden emberre csak 1.8 hektár terület jut, ez az érték is megmutatja, hogy több erőforrást használunk és több hulladékot termelünk, mint azt a fenntartható fejlődés elve szerint tehetnénk. |
zeitlerreka Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.14 22:291961-ben az egy főre eső ökológiai lábnyom még csak 0.88 volt, ez napjainkra már elérte a 2.2 hektárt |
zeitlerreka Rügyező 6 hozzászólás |
2013.05.14 22:21A pillanatnyi jólétért dolgozó emberek önzők szerintem.Ez mutatkozik a politikában is,vagy csak egy hétköznapi háztartásban,ahol minden a kényelem szerint van kialakítva. |