ÖKO Fórum
Jelentkezz be, ha hozzá akarsz szólni!
Miért van gyomirtó a testünkben? |
ÖKO Fórum | > Környezetbarát otthon, bevásárlás | > Miért van gyomirtó a testünkben? |
A témát indító hozzászólás:
MTvSz Moderátor 22 hozzászólás |
2013.06.18 12:38 Körülbelül egy évvel ezelőtt a Föld Barátai Európa élelem, mezőgazdaság, biodiverzitás programjának visegrádi találkozóján beszélgettünk néhány résztvevővel arról, hogy egy brémai laboratórium munkatársai emberi vizelet mintákból kimutatták a glifozát gyomirtó jelenlétét. E megdöbbentő eredmény hatására elhatároztuk, hogy jó lenne kideríteni, vajon más európai városokban élő emberek szervezetében is jelen van-e a gyomirtó. Végül az idei tél/tavasz folyamán 18 európai ország összesen 182 önkéntesétől vettünk vizelet mintákat, amelyeket eljuttattunk a brémai laboratóriumba. A vizsgálatok azt mutatják, hogy mind a 18 országban kimutatható a mintákból a glifozát jelenléte az emberi szervezetben. A tíz magyar mintából háromban jelen volt a glifozát hatóanyag. A magyarországi eredményekhez hasonlóak az európai adatok, 18 ország önkénteseitől vett minták 44 százalékában kimutatható volt a gyomirtó. Az önkéntesek mindegyike, akiktől mintát vettünk, városokban él, és egyikük sem használt glifozátot vagy érintkezett ilyen vegyszerrel. Ez az első alkalom, hogy ilyen széles körben, Európa-szerte vizsgálták ennek a hatóanyagnak az előfordulását az emberi szervezetben. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy az egyes országokból vett minták hány százalékából volt kimutatható a glifozát gyomirtó. A glifozát világszerte az egyik legszélesebb körben alkalmazott gyomirtó, gazdálkodók és önkormányzatok használják. Ezen felül nagy mennyiségben használják génmódosított növényekre, például génpiszkált szójára, amit elsősorban takarmányozási céllal importálnak Európába. Legnagyobb mennyiségben a Monsanto forgalmazza a glifozátot „Roundup” márkanéven. Európában a glifozátot széles körben használják a gazdák azért, hogy vetés előtt vagy a vetőmagok kicsírázása előtt megszabaduljanak a gyomoktól. Betakarítás előtt a repcét, a kukoricát, illetve a napraforgót is permetezik ezekkel a készítményekkel, hogy a táblán szárítsák a betakarított terményt. A 18 országban elvégzett vizsgálataink eredménye arra utal, hogy mindennapi életünkben ki vagyunk téve a glifozátnak, noha még nem tudjuk, hogy honnan kerül be a szervezetünkbe, mennyire elterjedt, illetve mi is történik vele a testünkben. Az a tény, hogy az európai városokban élő emberek testében jelen van ez a gyomirtó, azt mutatja, hogy már is túlzásba vitt a használata. Ráadásul jelenleg tizennégy glifozát-tűrő, génmódosított fajtacsoport vár termesztési engedélyre az Európai Unióban. Egyes becslések szerint, ha zöld utat kapnának, akkor a glifozát felhasználás mértéke 800%-kal megnövekedne. A glifozát környezet-egészségügyi hatásait illetően számtalan aggály merült fel az utóbbi években. A teljesség igénye nélkül néhány példa a felmerült környezet-egészségügyi problémák közül:
Óriásira nőtt tumor a patkány testén, Séralini professzor és munkatársai kísérletében Az elmúlt évben legnagyobb vihart kutatási eredményről már részletesen beszámoltunk az MTVSZ-blogon: A Séralini professzor és munkatársai által két éven át végzett hosszú távú állatkísérletek szerint a Monsanto által kifejlesztett NK603 génmódosított kukorica, valamint a vele együtt is alkalmazott glifozát hatóanyagú Roundup totális gyomirtószer megrövidítette a patkányok élettartamát és elősegítette a daganatok, illetve máj és vesekárosodás kifejlődését. Egy pár napja megjelent tanulmány szerint pedig a glifozát előidézi a mellrák sejtek növekedését. A fenti videóban bemutatjuk, hogy azon túl, hogy a génmódosított szója termesztése miként járul hozzá az esőerdők pusztításához Dél-Amerikában, a glifozát hatóanyagú Roundup kipermetezése a szójaföldekre, miként mérgezi el az ott élő bennszülöttek folyóit, vizeit, s a gyomirtók milyen betegségeket okoznak. előzmény:MTvSz
|
A legújabb válaszok: |
|
Fidrich Róbert Moderátor 23 hozzászólás |
2014.10.17 14:18Egy magyar laboratórium eredményei is megerősítették azokat az európai tapasztalatokat, amelyek szerint a glifozát nevű gyomirtó annyira elterjedt a Földön, hogy ma már az egész felszínt beborítja. A glifozát elterjedésének és a monokultúrákban történő alkalmazásának komoly hátrányai is vannak. Egyrészt járulékos mellékhatásként jellemző, hogy a kis mennyiségű glifozáttal érintkező növények egyes esetekben fogékonyabbá válhatnak bizonyos betegségekkel szemben, a nem kívánatos génáramlás, illetve az úgynevezett szupergyomok kialakulása is. Az emberre sem veszélytelen a szer: többek között a központi idegrendszer genetikai elváltozásait, a koponyát formáló sejtek pusztulását, az ízületek porcainak deformálódását, illetve születési rendellenességeket okozhatja. Bővebb info: Beborítja a bolygót a glifozát gyomirtó előzmény:Fidrich Róbert
|
kisberes Rügyező 6 hozzászólás |
2013.07.09 09:09Vagy mulcsozni. előzmény:sandoz
|
sandoz Rügyező 6 hozzászólás |
2013.07.05 17:28Az embereknek inkább kapálni és gyomlálni kellene mint a káros anyagokat alkalmazzon amivel roncsolja a saját szervezetét is. előzmény:MTvSz
|
attilatp Rügyező 7 hozzászólás |
2013.07.05 07:59Engem személy szerint nem nyugtatna meg ha egy vizsgálat után kiderülne,hogy feleslegesen előállított gyomirtónak nevezett méreg van a szervezetemben. Az érdekel inkább mit tehetünk az ilyen és ehhez hasonló mérgek betiltása érdekében. Fölháborítónak tartom azt is,hogy még mindig nem kötelezik az élelmiszer gyártó cégeket arra,hogy tüntessék fel a termékeiken ha génmanipulált szemetet tartalmaz. előzmény:dinus79
|
dinus79 Rügyező 6 hozzászólás |
2013.06.30 22:02Pont ezt akartam kérdezni. Nem végeztek kérésre hasonló vizsgálatot. Ha több embert egybe szerveztek, akkor gondolom kedvezőbb az ár is. előzmény:Kovács Bajnok
|
Kovács Bajnok Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.06.30 17:04Szerintem jó üzletet lehetne csinálni abból, ha valaki lehetőséget biztosítana arra, hogy emberek bevizsgáltassák magukat ilyen szerekre. Lehet az ökoklikk is szervezhetne ilyet, és még pénzt is csinálhatna belőle. Majd az ötletért kérek részesedést előzmény:karesssz
|
karesssz Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.06.28 23:22Remélem, hogy sikerül tenni az ilyen és ehhez hasonló dolgok ellen! előzmény:karesssz
|
Nagy Gábor Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.06.28 22:52A nem szelektív hatású glifozát gyomirtószer elsodródhat permetként a levegőben, így szermaradékként megtalálható növényekben, állati termékekben, valamint elfolyhat ivóvízbázisokba is, tehát alapvetően belégzéssel, élelmiszerrel és ivóvízzel jut be a szervezetünkbe. Tejben és tojásban is kimutatható (kevesebb, mint 0,025 ppm). előzmény:MTvSz
|
ökotibor Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.06.28 22:44Érdemes elolvasni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Glifoz%C3%A1t előzmény:MTvSz
|
TomTommi Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.06.28 01:52Hú, ez nagyon durva. Eddig inkább a zöldség-gyümölcs-saláta termékektől tartottam, hogy a bolti dolgok vegyszermaradványosak lehetnek (hústermékeket nem igazán fogyasztok), de pl a pékárukra nem gondoltam, pedig logikus, ha belegondolok. Így elolvasva azért mégis durva, hogy a kenyér meg a zsömle is vegyszermaradványos. Zöldet-gyümit megtermelem, de a kenyérfélét veszem, és a bio cuccok között nem találtam olyat, ami ízlett volna. Hát, rá kell állni az otthoni dagasztásra? (A kenyérsütőnk még korábban bedöglött - most lehet, hogy veszek egyet újra.) előzmény:rollingstone
|
rollingstone Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.06.27 15:11Nemcsak a vizeletben van glifozát: A vizsgálattal párhuzamosan a német ÖKO-Test magazin péksütményekben, zabpehelyhekben és lisztekben vizsgálta a gyomirtó jelenlétét. A 20 vizsgált mintából 14-ben megtalálták a szert. 10 zsemléből 8 tartalmazott gyomirtót, ami rámutat arra, hogy a glifozát molekulák túlélik a sütési hőmérsékletet. Ez durva! Szójaültetvény mellett gyakoribb a születési rendellenesség Bár a glifozátot az USA-ban már 1975-ben, az Európai Unióban pedig 2001-ben engedélyezték, hosszútávú humán hatásáról alig tudunk valamit. Ismert, hogy a szerrel való közvetlen érintkezés irritálja a bőrt, a felső légutakat, illetve lenyelése esetén az emésztőrendszert. Arról azonban, hogy a szer hosszútávú, alacsony dózisú fogyasztása milyen hatásokat okoz, csak az utóbbi néhány években kezdtek, az első, megnyugtatónak semmiképpen nem nevezhető információk szállingózni. Patkányokon és karmos békákon végzett kísérletek szerint a glifozát-tartalmú gyomirtók megzavarják a hormonrendszert, elsősorban a férfi hormonok és az ösztrogén-termelést, és ily módon negatívan befolyásolják a gyermekvállalást. Egy francia kutatás szerint a glifozát a humán embrionális-, köldök- és méhlepény sejtvonalakon DNS töredezést és sejtpusztulást okoz, ám később ennek a kutatásnak a hitelességét megkérdőjelezték. Dél-Amerikai statisztikák szerint a glifozát-rezisztens szójaültetvények közelében az országos átlagnál több gyermek születik rendellenességgel. Forrás: A folyékony kapa már a szervezetünkben van (Origo.hu) előzmény:MTvSz
|
kaszapista Zöldfülű 2 hozzászólás |
2013.06.27 00:42Köszönjük, hogy ezt csináljátok értünk! előzmény:MTvSz
|
anka Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.06.27 00:29Hát azért ez nem értékelhető statisztikailag. Mármint a különbség az országok között. Az a megdöbbentő, hogy egyáltalán van bennünk ez a dolog. Engem nem lehetne megméretni? Lehet jelentkezni mérésre?? előzmény:megyesi82
|
Fidrich Róbert Moderátor 23 hozzászólás |
2013.06.26 18:36Miért pont ezeket (glifozát, neonikotinoidok) ragadták most ki a kutatók, civilek? Szükség lenne minél több ilyen kutatásra. 1) Mert ez a legelterjedtebb gyomirtó. 2) Mert az Európai Bizottság több mint egy tucatnyi glifozáttal szembeni tűrőképességgel rendelkező génpiszkált növény fajtacsoport ("genetikai esemény") termesztési engedélyét tervezi. Ha ez megtörténne, akkor szakértői becslések szerint 800%-kal nőne a glifozát felhasználása Európában. előzmény:Szszabi
|
okoska Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.06.26 17:09A glifozát valószínűleg nem bomlik le hatásos gyorsasággal,így visszakerülhet az ivóvíz fogyasztásával az emberi szervezetbe.Milyen módon szűrhető és vonható ki a vizeinkből? |
Szszabi Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.06.25 19:31Ez tényleg borzasztó, és tiltsák be! De tartok tőle, hogy ez csak "a jéghegy csúcsa", egy kiragadott példa a glifozát, számos más, hasonlóan problémásat lehetne találni. Mint ahogy ezt hallottam a neonikotinoidok és a méhek kapcsán is - hogy sok más, a méhekre káros vegyszert lehetne találni, lehetne küzdeni a betiltásukért. Miért pont ezeket (glifozát, neonikotinoidok) ragadták most ki a kutatók, civilek? Szükség lenne minél több ilyen kutatásra. előzmény:kisberes
|
kisberes Rügyező 6 hozzászólás |
2013.06.24 14:33Be kell tiltatni a glifozátot! Akkor nem kellene amiatt sem aggódni, hogy engedélyezik az ilyen génpiszkált vackokat, hiszen ha a gyomirtót betiltják, semmi értelme a Roundup Ready fajtáknak. Ausztriában a Profil hírmagazin által megkérdezettek 84%-a betiltaná a glifozátot, s mindössze 6% ellenezné a tilalmat: Mehrheit der Österreicher für Verbot von Glyphosat előzmény:Hudini
|
Hudini Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.06.24 10:53Valóban borzasztó, azonban ki tudja még hány ilyen kemikália kerül be a szervezetünkbe nap mint nap... Persze ezzel nem elbagatelizálni szeretném hogy nem, ez nem borzasztó, hanem azt nem látom hogy hol a megoldás? előzmény:Ilkama
|
Zűrös Pertli Zöldfülű 2 hozzászólás |
2013.06.24 10:40Azt gondolom hogy a vegetáriánusok, továbbá a vegánok ugyanúgy ki lehetnek ennek téve. Főképp azért, mert a glüfozát növényvédőszer. Ergo nem csak annak a szervezetébe kerül bele aki olyan állat húsát fogyasztja ami ilyen vegyszerrel kezelt gabonát eszik, hanem annak az embernek is aki szimplán 'csak' növényevő... Ha már vegán, akkor pontosabban legyen bio-t fogyasztó vegán. előzmény:Lilly
|
Zűrös Pertli Zöldfülű 2 hozzászólás |
2013.06.24 10:38Egy jó ok lehet Máltára, hogy oda nagyon sok élelmiszert importálnak be, főképp Olaszországból. Sajnos Olaszországban ahogy látom nem volt mintavétel, pedig érdekes lenne látni hogy az otani emberek vizeletében is kimutataható-e a vegyszer vagy sem? előzmény:megyesi82
|