Egészségnap a Ferencvárosban

November 15-én és 16-án „Hogyan lehetünk boldogok és egészségesek” címmel Egészségnapot rendez a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége a Ferencvárosi Művelődési Központban. Minden érdeklődőt előadásokkal, tréningekkel, ingyenes szűrésekkel és bio-ételkóstolóval várnak.

 

Szombaton délelőtt előadások, műhelymunka, délután tréningek, szellemi és fizikai gyakorlatok (jóga, hangterápia, örömtréning) várják a Ferencvárosi Művelődési Központba látogatókat. Aki szeretné egészségi állapotát felmérni: 9-12-ig ingyenes egészségügyi szűrések várják (vérnyomás, koleszterin-, vércukorszint-mérés), déltől egyig pedig bioétel-kóstoló színesíti a programot. Továbbá mindkét napon meg lehet tekinteni és kipróbálni az Egészséges és környezettudatos családi otthon kiállítást.

 

A rendezvény minden eleme ingyenes, a végleges program az FMK oldalán is megtekinthető.

2014. november 15. 09:00-16:00

Egészségnap – „Hogyan lehetünk boldogok és egészségesek”

Előadások:

09:00-10:00     Jól-lét egyéni, családi és társadalmi szinten. Mindfulness - Tudatos jelenlét

Ha már sokat hallottál a meditáció lelkiállapotra gyakorolt kedvező hatásairól, de nem tudod hogyan állj neki a gyakorlásnak... Ha stresszesnek érzed az életed, és ezen szeretnél változtatni... Ha szeretnél megszabadulni szorongásaidtól, pánik tüneteidtől... Ha egyszerűen csak jobban szeretnéd kezelni a nehéz helyzeteket... Ha szeretnéd minél teljesebben megélni az életed, szombaton reggel 9-től kukkants be az oxfordi Egyetem Tudatos jelenlét központjában kidolgozott stressz-csökkentési módszert (MBSR) bemutató előadásra, 10-től pedig a gyakorlati workshopra.

Fazekas Gábor, MTVSZ-Föld barátai munkatárs, MBSR-oktató
MBSR-ről magyarul, stresszcsökkentés

10:00-11:00     Önismeret, álmok, boldogság – egy pszichológus szemszögéből

Nógrádi Csilla, pszichológus, Országos Onkológiai Intézet
szakterületei

11:00-12:00     Harmonikus család

Az emberek békében és boldogságban szeretnének élni, de helyette gyakori vendég a veszekedés, a gyereknevelési probléma, az elhallgatott sértettség és elhanyagoltság érzése. Mintha minden összejátszana, hogy ne úgy sikerüljenek a dolgok, ahogy szeretnénk, hogy ne tudjuk megtalálni magunkban azt a belső középpontot, ahonnan jól rá tudnánk látni a problémákra, és épkézláb kezelési ötleteink lehetnének rájuk. Ehhez segít a délelőttöt záró blokk.

Kámán Éva, coaching szemléletű tanácsai - figyelemzavar, hiperaktivitás
figyelemkontroll, harmonikuscsalad

Fizikai, lelki és szellemi gyakorlatok a boldog és egészséges életért:

12:00-13:00     Bioétel-kóstolás - Tudatos étkezés bemutató és gyakorlat

Környezetünk arra késztet, hogy külső jelek alapján döntsük el, mennyit együnk, és ez idővel automatikussá válik. A folyamatos túlevés nem csak elhízást okozhat, hanem rossz közérzetet is az emésztőrendszer túlterheltsége miatt. Sokszor csak azért eszünk, mert zaklatottak vagyunk vagy unatkozunk, ilyenkor a szívünk éhezik megnyugvásra. Lehet, hogy csak meglátunk egy desszertet, ekkor a szemünk éhezik meg. A metróban megcsap a friss péksütemény illata, ilyenkor az orrunk éhes. A tudatos étkezés arra tanít, mi módon különböztessük meg ezeket a gyomor illetve a testéhségtől és finoman tereljük magunkat afelé, hogy csak akkor együnk, amikor a tényleges fizikai éhséget tapasztaljuk. A bemutató és gyakorlat bioétel-kóstolóval egészül ki.

Kabai József: tudatos étkezés tréner, Győri Beatrix:  térpszichológia tanácsadó
tudatos étkezés

13:00-14:00     Jóga

Máté Erika, jógaoktató

14:00- 15:00  Örömtréning

A hétköznapok forgatagában, ügyes-bajos dolgaid közepette gyakran azon kapod magad, hogy elfelejtesz mosolyogni... Úgy érzed, minta a személyes gondjaid, a gazdasági válság, és a velejáró nehézségek kiölték volna belőled az öröm képességét, délután 2-kor az Örömtréningre várunk. A magyar pszichiáter kidolgozta technika alapvetése, hogy az öröm felfedezése különféle élethelyzetekben tanulható. "Seneca, az ókori bölcs azt tanította, hogy a dolgok nem jók vagy rosszak, hanem egyszerre jók és rosszak, de az egyéntől, vagyis viszonyulástól függ, hogy milyennek látja a világot, és benne önmagát, az életet. Seneca bölcsességre tanít, melynek sarkalatos pontja, hogy a dolgokat a jó oldaluknál fogva ragadjuk meg." Ezen a tanításon alapszik az örömtréning, melyet itt helyben kipróbálhatsz.

Horváth Kinga, örömtréning-oktató, tanácsadó
az örömtréningről

15:00-16:00     Hangfürdő– Tibeti hangtál relaxáció


"A hang a legtöbb ember köztudatában nem más, mint a fülünkön keresztül hozzánk eljutott információ. Igazából azonban jóval több, a hang egy hullám, energia, amely nemcsak egy érzékszervünkre hat, hanem valamennyi sejtünkre. A hangterápia csodálatos, és egyben tökéletes harmonikus rezgése segít visszaállítani a megbomlott egyensúlyt, hat az érzékszerveinkre, egész idegrendszerünkre, az idegsejtek végpontjaiként a teljes izomzatra, vegetatív idegrendszerünkön keresztül belső szerveinkre, és nem utolsó sorban a lényünkre, lelkünkre."

Benő Gabriella, gyógymasszőr, tibeti hangtál terapeuta
tibeti hangtálakról

 

Műhelymunka (workshop):

10:00-12:00     Mi a jól-lét (wellbeing) számomra egyéni, családi, közösségi, globális szinten?

A Föld Barátai (Friends of the Earth) által kidolgozott módszertan gyakorlati kipróbálása lehetőséget nyújt annak feltérképezésére, hogy mit jelent számunkra a jól-lét, és hogyan lehetne ezt egyéni, családi, közösségi és globális szinten megvalósítani.

Ingyenes egészségügyi szűrések:

09:00-12:00     vérnyomás-, koleszterinszint, vércukorszint-mérés, testsúlyanalízis, védőnői tanácsadás

Kiállítás:       

Egészséges és környezettudatos családi otthon bemutatása (november 15-16.)

Helyszín: Ferencvárosi Művelődési Központ