Európai hulladékcsökkentési hét

22-én indult a 2009 óta november utolsó hetében megrendezett "Európai Hulladékcsökkentési Hét". 9 napon át Európa-szerte akciókkal hívják fel a figyelmet a bolygónkon naponta keletkező hulladék radikális csökkentésének lehetőségére (és szükségességére). Az idei akcióhét fókusza az ételhulladék, és a hazai akciókat az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) koordinálja.

Az Európai Unió országaiban 2012-ben az egy főre jutó lakossági hulladék közel 500 kg-ot tett ki (Forrás Eurostat), ami a fenntarthatóságot figyelmen kívül hagyó gyártás és a túlzott fogyasztás eredménye. A megtermelt hulladékhegyek nem csak a szemünket és orrunkat bántják, hanem a környezetünkre is negatív hatással vannak. Mérgezik az állatvilágot, az elhagyott szemétből káros anyagok oldódhatnak ki, melyek szennyezik természetes vizeinket és ivóbázisainkat - és hosszú távon a mi egészségünkre is káros hatással lehetnek.

csökkentsük

Segíthetsz életben maradni bolygónknak!

Az idén hatodik alkalommal megrendezett úgynevezett "Tematikus Megelőzési Napok" az évek folyamán egyre népszerűbbek és hatékonyabbak lettek: míg 2009-ben 2672 közösség valósított meg akciót, addig a tavalyi évben már 12682! A héten futó kezdeményezések megvalósításába az aktivistáknak be kell vonniuk a környezetükben élőket, családokat, iskolát, munkatársakat, és mivel a közös munka, közös tanulás és élmények segítik összehozni az embereket, a környezet és a társadalom számára is hasznos dolgot visznek véghez. A 6 év során a tudatosságnövelő akciók változatos helyszíneken kerültek megrendezésre, előfordultak metró állomásokon, bevásárlóközpontokban, irodákban, iskolákban, reptereken és az interneten keresztül is zajlottak. Minden jóváhagyott és megvalósult akció megtalálható az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzetközi adatbázisában, ahol az azokról készült fényképek és videók is megtekinthetők.

 

társasjáték

Az idei fókusz: ÉTELHULLADÉK

Minden évben tematikus fókuszt választanak az akcióknak, és az idén arra keresik együtt a választ, hogy "mit tehetünk étel- és élelmiszer hulladékainkkal". A hulladékokat többféleképp lehet csoportosítani, és megközelíteni, melyek különféle kezelést igényelnek, csökkentésük, újrahasznosításuk különféle módokon lehetséges. A keletkezés körülményei alapján például három különböző fajtájú ételhulladékot különböztetünk meg:

  • az élelmiszerek előállítása során keletkezett hulladékok
  • a fogyasztás során, ú.n. megelőzhetetlen étel és élelmiszer-hulladék (azaz az élelmiszerek ehetetlen részei: gyümölcsök magja, tojáshéj, csont)
  • a fogyasztás során elkerülhető hulladékok, melyek teljes mértékben fogyasztható termékek, azonban a fogyasztók szokásai vagy figyelmetlensége folytán válnak hulladékká. (A boltok polcairól a kukába kerülő élelmiszerek, az éttermek és háztartások maradékai)

Ezek alapján különféle akciók és akcióötletek léteznek: lehet jótékonykodni étel- és élelmiszer-maradékainkkal, vagy megtanulhatunk ezek felhasználásával főzni, élelmiszerhulladék-naplót vezetni, helyesen komposztálni, vagy megtudhatjuk, milyen a nulla-hulladék-ebéd. A központi európai oldal galériájában fotók és videók is láthatók a megvalósult eseményekről.

Háttéranyagok

Kapcsolódó oldalak