Ne vásárolj semmit! nap

2011 óta Magyarországon is november utolsó péntekén ünnepeljük a fogyasztói böjt napját, aminek alkalmával az idén több mint hatvan országban több százezer ember vesz részt az egynapos vásárlási szünetben.

Környezetvédő és más, fogyasztáskritikus szervezetek ezen a jelképes napon arra kívánják fölhívni a figyelmet, hogy a civilizációnk diktálta túlfogyasztás számtalan káros környezeti és társadalmi következménnyel jár.



A reklámok, a média által közvetített ideálok arra ösztönöznek, hogy minél több, minél gyorsabban és minél drágábban kielégítendő szükségletünk legyen, miközben elterelődik a figyelem arról, hogy mindez hosszútávon milyen fenntarhatatlan mértékben veszi igénybe környezetünket.

A kütyü- és menő márka-ipar nyersanyag- és energiaigénye, a csomagolt termékek fogyasztásával keletkező szemét mennyisége és a szállításukkal kibocsátott különböző szennyezések mára az ökológiai katasztrófa egyik fő súlyosbító-erejévé nőtték ki magukat. A problémát személyes döntéseink kordában tartásával tudjuk enyhíteni. A Tudatos Vásárló oldalán számos elrettentő adatot találhatsz a magyar fogyasztók vásárlásairól, mint például, hogy:

"A vásárlások átlagosan 40%-a az előzetes vásárlási szándékoktól független, hirtelen ötlet és gyors döntés alapján való impulzus vásárlás, amiben nagy szerepet játszanak az akciók és a boltok által bevetett marketing-trükkök. A hazai felmérések emellett azt is mutatják, hogy a vásárlók 55%-a hagyatkozik a boltokban hozott gyors döntésekre."

 

buy nothing

 

A figyelemfelkeltésre azért a november utolsó péntekét szemelték ki, mert eredetileg ez a Hálaadás ünnepe utáni nap, amikor az Egyesült Államokban megindul a karácsonyi vásár-őrület, és hazai felmérések is azt mutatják, hogy nálunk is általában pénteken vásárolnak a legtöbbet. Ezen a napon arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a "kevesebb" gyakran több, és hogy kritikával kell kezelnünk fogyasztói igényeinket.



Hogyan csatlakozhatsz a mozgalomhoz?


Természetesen buszjegytől, ebédtől, és hasonló mindennapi dolgoktól ne foszd meg magad, azonban próbálj meg úgy általában a mai napon ne vásárolni semmit. Semmi különöset. Egyszerűen próbálj meg ma más örömforrást találni, mint az új cuccok élvezete. Ez persze csak egy szimbolikus lépés, azonban ha ezen a napon kicsit elgondolkozol, talán a jövőben is tudatosabban állsz vásárlásaidhoz


Kapcsolódó oldalak