Újra divat a fafűtés – de hogyan fűthetünk hatékonyan?

Bár a nyáron általában kevésbé foglalkoztatja az embert a fűtés problémája, az Energiafüggők oldala hasznos tanácsokat, megfontolandó ötleteket gyűjtött össze azoknak, akik a fűtési szezonban szeretnék magukat valamelyest függetleníteni az energiaszolgáltatóktól.

 

A kellemes meleget nyújtó, és lakásdíszként sem elhanyagolható kályhák segítségével helyi fűtést tudunk megvalósítani az adott helyiségekben, és legalább részben függetleníteni tudjuk magunkat a gázszolgáltatástól. A fával való tüzelés hozzávetőleg feleannyiba kerül, mint a gázfűtés, ami azonban csak akkor igaz, ha hatékonyan tüzeljük el a fát.

Az Energiafüggők tanácsai számos fontos szempontra hívják fel a figyelmet a fa vásárlásától a szárításán, tárolásán át a tüzelésig, sőt, még a felfűtést követő időszakra is. Például nem mindegy, hogy mikor termelik ki az adott fát (tavasztól őszig a vegetációs időszakban nedvesebb, és míg a télen kitermelt fa nedvesebbnek tűnhet, valójában kevesebb vizet tartalmaz. Továbbá, ha köbméterre vásároljuk a fát, akkor a legnagyobb fajsúlyút érdemes venni, annak lesz a legnagyobb tömege kiszáradás után. („Ha súlyra vásárolunk, akkor megeshet, hogy nagyon drága vizet viszünk haza”.) Megtudhatjuk hogyan, és mennyi ideig szárítsuk a megvásárolt fát, mekkorára érdemes vágni, és hogyan tüzeljünk hatékonyan, olyan eszközzel, amely nem termel kormot, kátrányt...

Az Energiafüggők cikke itt olvasható

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan készíthetsz magad is rakéta kályhát, a miskolci Ökológiai Intézet augusztus 25-28-ig tartó ingyenes képzésén rögtön meg is teheted! (Regisztráció)