Élelmezési világnap – az éhínség elleni küzdelemről


A fejlődő országokban a lakosság 13,5%-a alultáplált. Ugyanakkor a fejlett országokban óriási probléma a kóros elhízás. A mai napon az élelmezési gondok orvoslásának szükségességére hívják fel a figyelmet világszerte.


Október 16-án tartjuk az Élelmezési világnapot, melyet 1979-ben magyar határozati javaslat alapján tűzött ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO római konferenciáján.

A magyar kezdeményezés szerint a "kisgazdálkodók világnapja" a Magyarországon szokásos aratás kezdetén, Péter-Pál napján lett volna, de végül az 1945-ben alapított FAO születésnapját választották, s a fejlődő országok kérésére ez a nap nem a farmerekről, hanem az éhínség elleni küzdelemről szól.

A FAO feladata a tagállamok táplálkozási és életszínvonalának emelése az élelmiszerek és mezőgazdasági termékek termelésének és hatékony nemzetközi elosztásának segítségével. A FAO 2014-et a "Családi gazdálkodók évé"-nek nevezte, így ezen a napon különös figyelmet kell szentelnünk a nagyüzemi termelés, nagyvállalati befolyás okozta élelmezési problémákra.

Az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslásának szükségességét, a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés elsőrendű fontosságát az alábbi számadatok is alátámasztják: 

  • A világon közel 805 millió embernek nem áll rendelkezésére elegendő élelem ahhoz, hogy egészséges, aktív életet élhessen. Ez körülbelül a földön minden kilencedik ember.
  • A világ éhezőinek nagy része a fejlődő országokban él, ahol a népesség 13.5%-a alultáplált.
  • A kontinensek közül Ázsiában van a legtöbb éhező – összesen a lakosság kétharmada. Az utóbbi években a százalék Dél-Ázsiában csökkent, azonban Nyugat-Ázsiában valamelyest nőtt.
  • A szub-szaharai afrikai régióban a legnagyobb az éhezés előfordulása (a lakosság százalékát tekintve). Itt minden negyedik ember alultáplált. 
  • Az öt évnél fiatalabb gyerekek halálozásának majdnem felét (45%-át) a rossz tápanyag-ellátottság okozza – évente 3.1 millió gyermekét.
  • A fejlődő országokban minden hatodik gyerek – kb. 100 millió – kórosan sovány.
  • A világon minden negyedik gyerek "fejlődésben visszamaradt". A fejlődő országokban ez az arány minden harmadikig emelkedik.
  • Ha a női gazdálkodóknak ugyanolyan hozzáférésük lenne az erőforrásokhoz, mint a férfiaknak, a világ éhezőinek számát 150 millióra is le lehetne csökkenteni.
  • A fejlődő országokban 66 millió általános-iskoláskorú gyerek éhesen jár iskolába, egyedül Afrikában 23 millióan.
  • A WFP (Világ Élelmezési Program) számításai szerint évente 3.2 milliárd USD-ból lehetne elérni mind a 66 millió iskoláskorú éhezőt.

(Forrás:  WFP)

Testtömeg index

Testtömegindex (százalék)


Tájékozódj és cselekedj