ÖKO Fórum

Biztosan természetbarát amire rányomták az öko-cimkét? - mire figyeljünk, főleg a tisztítószerek piacán

ÖKO Fórum  > Környezetbarát otthon, bevásárlás  > Biztosan természetbarát amire rányomták az öko-cimkét? - mire figyeljünk, főleg a tisztítószerek piacán
A témát indító hozzászólás:
MTvSz
Moderátor
22 hozzászólás
2013.06.12 10:50
Lemosunk, kimosunk, felmosunk, elmosunk, bemosunk… a természetnek a sok tisztítószerrel, amit akarva-akaratlanul, de leginkább tudatlanul használunk. Nem is csoda, a reklámokból ömlik a friss illat, a puhaság, és a döglött baktériumok. De tényleg erre van szükségünk? Az üde illat egyenlő a tisztasággal, a baktérium-ölés pedig az egészséggel? A válasz természetesen NEM!

.


A mesterséges illatok nem, hogy nem tisztítanak, de még nem is túl egészségesek ha belélegezzük. Az előállítási folyamat és a csomagolás pedig az esetek többségében nem környezetbarát. Ugyanez a helyzet a sterilitással is. Természetesen vannak helyek, ahol nem kívánatosak a kórokozók, de az ember rengeteg baktériummal él szimbiózisban. Az emésztés és az immunrendszer működése is elképzelhetetlen nélkülük. A túlzott sterilitással pont ellenkező célt lehet elérni, kiszáradó, érzékeny bőrt, fertőzéseket. A szervezet hamar megtanulja, hogyan védekezzen a bejutó kórokozók ellen. Steril környezetben ez a képesség nem alakul ki, így minden amúgy átlagosnak számító kórokozó fertőzést indíthat el. Kisarkítva a dolgot, valahogy így hangzik: kevés, de állandóan jelen lévő kórokozóval szemben védettek vagyunk, míg a sterilitásra törekvésnél óhatatlanul is becsúszik egy-egy hiba, ami ellen védtelen a szervezet.

A környezetbarát takarítás alapelve a „szelídebben és gyakrabban” is ebből a tényből indul ki. Az erős, sok esetben irritáló vegyszerek helyett érdemes már kezdettől fogva kevésbé agresszív tisztítószereket használni, sűrűbben. A végeredmény ugyanaz, de heti 3x 1 perc alatt áttörölni a kádat kevesebb idő, mint kéthetente valami erős vegyszerrel 10 percig dörzsölni és belélegezni az igazi citromot tartalmazó takarítószert… Ugyanez az elv működik a mosogatásnál, a felmosásnál és például a cipőtisztításnál is.
A csomagolásokon ígért természetes összetevő, például citrom vagy ecet, sem jelenti azt, hogy a termék környezetbarát. Kezdve onnan, hogy mi van mellette, egészen odáig, hogy honnan van, ami benne van.

Kevesen tudják, sőt, rengetegen nem is gondolnak bele, hogy a nagyvállalatok a tisztító- és tisztálkodó szereik döntő többségét egy helyszínen gyártják az egész világpiacra. Például az USA-ban ugyanabban a dél-amerikai gyárban készült folyékony szappant lehet megvenni, mint itthon, vagy Kínában. Ennyi szállításnál lőttek a környezetvédelemnek, bármi is van a flakonban. Igaz ez a csomagküldős, katalógusból rendelős cégek termékeire is, akik előszeretettel tűzik zászlajukra az öko-, a környezetbarát, vagy a zöld jelzőket.

Tisztítószer vásárlásnál az elsődleges szempont, hogy Magyarországon, vagy – hogy ne legyünk túl szigorúak -, 500 km-es körzetében készüljön az adott szer. Az interneten elég sok ilyen céget lehet találni, nem kell túl sokáig keresgélni.

Élelmiszerek esetében a fenntartható fejlődés alapelvei között szerepel az 50 km-en belül termelt cikkek fogyasztása, ami igazából minden használati tárgyra vonatkoztatható. A gazdaság mai berendezkedését tekintve ez elég nehezen kivitelezhető, ezért írtam 500 kilométert.
A gyártás helye még nem minden, hiszen az alapanyagok se mindig helyben teremnek. Attól a néhány esettől eltekintve, amikor bizonyos növény csak bizonyos helyeken termeszthető, ebben az esetben is az 500 km-es kört venném alapul.

.


Ha ez megvan, nézzük, mi van a flakonban, és mi marad a használat után! (Korábban már mi is foglalkoztunk ezzel a témával, a gyerekek bőrének védelménél.) Vannak vegyületek, amikből nagyon kis mennyiség is káros, vagy az emberre, (főleg a kicsi gyerekekre) vagy a természetbe kijutva a növényekre, állatokra. Ilyen például a nonil-fenol, ami mosószerekben található nonil-fenol-etoxilát bomlásterméke. Nehezen bomlik tovább és a természetbe kijutva az ösztrogén hormonhoz hasonló hatása van. Ha a hím pisztrángok ezzel a vegyülettel találkoznak, nőstényként kezdenek el viselkedni. Persze nem csak a halakra hat, a férfiaknak sem ajánlott ezzel mosni.…

Lehetetlen felsorolni mindet, de meg kell említeni a tenzideket is. Ezek felületaktív anyagok, amik a tisztítószerek lényegét adják, a zsíros szennyeződésekhez kapcsolódva, vízben oldhatóvá teszi azokat. A legismertebb közülük a szappan, ám a legtöbb tisztítószerbe nem szappant raknak, hanem például Sodium Lauryl Sulfate-ot vagy Sodium Laureth Sulfate-ot. Ezek szárítják a bőrt és allergének. A foszfátok pedig az élő vizekbe kijutva eutrofizációt okoznak. A foszfor esszenciális elem a növényeknek, de túladagolása miatt szaporodnak el az algák és más vízinövények.

Ezek a vegyületek előbb-utóbb a természetbe jutnak. Ahol csatorna van, ott többé-kevésbé kikerülnek a szennyvízből mielőtt azt valamelyik tóba vagy folyóba engedik vissza. Itt sem semlegesítődnek, hanem a táplálkozási láncon keresztül kerülnek vissza hozzánk. Ehhez még folyami halat se kell enni, elég valami gabona vagy zöldség, amit folyóvízzel öntöznek.



A csatornázatlan területeken ez a bumeráng gyorsabban tér vissza. Az emésztőből a talajba szivárogva jut el a veteményes, gyümölcsös gyökereihez. Ahol fúrt kútból öntöznek, ott a növények leveleire is rákerülhetnek, lebomlási idejüket évtizedekben mérik.

Azt gondolom nincs ember a talpán, aki mindezt kibogozza és le tudja emelni a polcról a megfelelő tisztítószert. De szerencsére van ajánlás: mosószóda, szódabikarbóna, ecet, mosószappan, nátrium-perkarbonát, bórax. Összetételük 100%-ban ismert, és kis utánajárással mindegyik beszerezhető magyar cégtől. Ezek nem csak ruhák mosásához használhatók, hanem mosogatáshoz, felmosáshoz, fürdőszoba takarításhoz is. Nem allergének, nem terhelik a környezetet, nem viselkednek hormonként és még olcsóbbak is, mint a közismert takarítószerek. Egy kényes pont van csak, de ez minden vegyszernél felmerül: Érzékenyebb bőrűeknek javasolt kesztyűvel védekezni az irritáció ellen. A visszamaradó szennyvíz semleges, veszélytelen. Az erősebb szerek (például a mosószóda), maradékait esetleg lehet ecettel hatástalanítani. Használhatóságuk, receptek, tippek, trükkök egy újabb cikknyi anyagot tesznek ki, ezért csak néhány linket szedek össze ezzel kapcsolatban:
előzmény:MTvSz
A legújabb válaszok:
koncznori
Moderátor
19 hozzászólás
2013.07.20 14:50Szia!
Nézd meg a Zöld-Pók videóját, az utolsó előtti linkkel éred el. Szerintem választ kapsz a kérdésedre!
előzmény:Hena
Hena
Rügyező
6 hozzászólás
2013.07.14 22:57Szia! Az eros szennyezodesekre milyen megoldast javasolsz? Koszi :)
előzmény:mandzsuria
sandoz
Rügyező
6 hozzászólás
2013.07.05 17:31Hát igen ha tényleg ÖKO dolgot akarunk venni akkor nagyon tüzetesen meg kell néznünk az adott terméket.
előzmény:MTvSz
dinus79
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.30 21:55Eddig is sokat gondolkoztam, hogyan lehetne elkerülni a veszélyes anyagok használatát, csak lusta voltam, de ez a cikk nagyon jó infókat tartalmazott, és inspiráló volt, szóval holnap belevágok, köszönöm!
előzmény:MTvSz
Ilkama
Rügyező
7 hozzászólás
2013.06.21 10:48hasznos tippek, köszönöm!
előzmény:MTvSz
Zsófia Panna
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.20 13:35Anyukám nem használ öblítőt és így is finom illatú a ruhánk!
előzmény:MTvSz
koncznori
Moderátor
19 hozzászólás
2013.06.19 21:41Szia Jolanda! Jó a kérdés! Szerintem nem ártasz vele, mivel az utcán is szennyeződnek így a ruháid, miközben viseled őket. Persze a legjobb a friss vidéki levegő lenne. De hát ha nincs, akkor mit lehet tenni? Jobb a városi szmog mint a szárítógép, vagy a folyton párás benti levegő. De jöhetnek a cáfolatok, ha van vannak!
előzmény:Jolanda Lee
Ariadne
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.19 18:14Olyan jó ötletek hangzanak itt el!
Ezt az ecetes öblítést kipróbálom sürgősen!
előzmény:MTvSz
mandzsuria
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.19 11:38A fürdőszoba és konyhai eszközök vízkőtlenítésére és tisztítására valóban az ecet a legalkalmasabb. Az erős szag egy fél nap alatt elpárolog.
megyesi82
Zöldfülű
2 hozzászólás
2013.06.18 18:12Eddig sem csodálkoztam, de ezután sem fogok nagyon, hogy annyi allergiás beteg van, és ráadásul szinte már mindenre lehet az lenni. Alapjáraton nem szeretem a túlzott, intenzív illatokat. Nem hiszem el, hogy egyesek nem érzik, hogy mesterséges. Egyébként a túlzott termelés és a jó pr is hozzájárul egyes szerek használatához.
előzmény:MTvSz
mandzsuria
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.17 22:29Én évek óta mosódiót használok mosáshoz és teljes mértékben elégedett vagyok vele...
dondzani@freemail.hu
Rügyező
18 hozzászólás
2013.06.16 11:32Jolanda, az is jobb szerintem, hogyha sehogy mint vegyszerrel! :D
előzmény:MTvSz
Jolanda Lee
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.15 18:56Régen én is ecetes vízzel tisztítottam. Idén még sajnos sehogy... :) De legalább nem vegyszerrel :)
előzmény:sztikécske
Jolanda Lee
Rügyező
6 hozzászólás
2013.06.15 18:54Az udvarra teregetéssel kapcsolatban nekem az a dilemmám, hogyha nagyvárosban teregetünk, ahol sok a szmog, akkor az vajon nem ártalmas? Lehet, hogy ez ostoba kérdés... Az biztos hogy az öblítőknél és mosószereknél sokkal jobb... :)
előzmény:Margaréta
Margaréta
Rügyező
14 hozzászólás
2013.06.15 12:118Összességében, ha az udvarra teregetünk, nincs is szükség öblítőre! Ha még nem tértünk át környezetbarát mosószerre, akkor a mosópornak is van illata! De egyébként miért kéne a ruházatnak is illatot kibocsátania? Én kizárólag parfümöt használok, se dezodor, se illatos mosópor(helyette mosószóda), öblítő, tusfürdő(kézműves szappan), testápoló, stb! És így a parfüm illata is jobban érvényesül! :)
előzmény:MTvSz
Margaréta
Rügyező
14 hozzászólás
2013.06.15 12:07A Zöldköznapi kalauz tényleg nagyon jó könyv!
előzmény:eager
dondzani@freemail.hu
Rügyező
18 hozzászólás
2013.06.14 17:20Nyilván az ecet a legjobb megoldás!
előzmény:MTvSz
netmokus
Zöldfülű
1 hozzászólás
2013.06.14 16:21Az ecet természetes felhasználása többféle variációt engedélyez, mely hatásos, és környezetbarát. Az előállítás szempontjából mi inkább a biológiai ecetet használjuk és részesítjük előnyben a szintetikusan előállított ecettel szemben. Mi magunk is elkészíthetjük.
Egy cikket találtam Dr, Pándy Ferenc írása: Hasznos tudnivalókat tartalmaz, bővebb információkat, mint amit az iskolában annak idején tanultunk.


Biológiai ecet - Szintetikus ecet
Dr. Pándi Ferenc
Szeszipari Kutató és Minősítő Intézet Kft. (Szeszipar, 1994.)

Az érintetlen, háborítatlan környezet iránti vágy az élelmiszeriparra, s ezen belül az ecetgyártásra is komoly hatással van. Az íz, a minőség, az élvezet élményének kritériuma mellett egyre nagyobb jelentőségre tesz szert az egészség megóvása és az élet minősége. Ennek megfelelően a fogyasztó mind nagyobb fontosságot tulajdonít az ésszerű, egészséges táplálkozás szempontjainak. Ez azonban a fogyasztói magatartást illetően nem valamiféle lemondási hajlandóságot jelent, hanem sokkal inkább annak a követelménynek az előtérbe kerülését, hogy összekapcsolható legyen egymással az élvezet és az egészség megőrzése.
Nem véletlen tehát, hogy napjainkban az egészségügyi szempontok jelentik az élelmiszeripar megújulásának motorját. Ezt követeli meg a gyártóktól a lakosság növekvő egészségtudata.
A gyártók kötelessége tehát az új élelmiszerek kidolgozása, valamint a már forgalmazott élelmiszerek előállítása során az egészséges és biztonságos táplálkozás jelszavát követni. Jó esélyt biztosítanak erre azok az élelmiszerek, amelyeket tartósítószerek és szintetikus adalékanyagok nélkül állítanak elő.

Az élelmiszerek származás u. i. leegyszerűsítve a következő lehet:
természetes eredetű élelmiszerek
biológiai úton nyert, a természetes eredetű élelmiszerekkel azonos értékű élelmiszerek
vegyi szintézis útján nyert élelmiszerek

A természetes és biológiai úton előállított élelmiszerek teljes egészében megfelelnek a természetes termékek iránti kívánságoknak. A magas tápértéket, a biológiai biztonságot itt természetes eredet biztosítja.

Ugyanez nem mondható el a vegyi szintézis útján nyert élelmiszereknél, ahol u. i. gyakran csökkentett táp- és élvezeti értéket tapasztalhatunk és a biológiai biztonságot is fokozottabb figyelemmel kell ellenőrizni.
A biológiai úton előállított ecetkészítmények megfelelnek a korszerű egészségügyi, táplálkozástudományi szempontoknak és a természetes termékek iránti kívánságoknak is, mivel előállításukhoz csak a pontosan előírt komponenseket szabad felhasználni.

A fentiek ismeretében nincs azon semmi csodálkozni való, hogy a legtöbb fejlett országban a szintetikus úton vagy a fa lepárlásával előállított ecetsav étkezési célra nem hozható forgalomba.

A finomszeszből vagy borból előállított biológiai ecetkészítményeknél az ételecet és a borecet természetes eredetére számos olyan komponens utal, amely minden kétséget kizáróan a biológiai erjedés révén képződik, és amelyek a termékek táp- és élvezeti értékét növelik a vegyi szintézissel előállított termékekkel szemben.

Ezek közül elsősorban az aminosav és vitamintartalmat emelnénk ki.

Az 1. táblázatban a biológiai úton előállított ecetkészítmények - az ételecet, a borecet (és gyümölcsecet), valamint a szintetikusan előállított ecetsavból higított ecetkészítmények aminosav tartalmát hasonlítottunk össze. Mint a táblázatból látható, a biológiai ecetkészítmények az emberi szervezet fehérje-felépítéséhez szükséges 20 aminosavnak több mint kétharmadát tartalmazzák, míg a szintetikus ecetsav egyetlen egy aminosavat sem tartalmaz.

Az emberi szervezet a fehérjék felépítéséhez szükséges aminosavak legnagyobb részét reakciósorozatokban elő tudja állítani. Van azonban nyolc olyan aminosav, amelynek a bioszintézise szervezetünkben nem, vagy nem elég nagy sebességgel játszódik le. Ezeket az aminosavakat a táplálékkal kell felvennünk, és mivel a normális fehérjeszintézishez elengedhetetlenek, nélkülözhetetlen, vagy eszenciális aminosavaknak nevezzük őket. Az eszenciális aminosavak a következők: valin, leucin, izoleucin, treonon, metionin, lizin, fenilalanin, triptofán. Azokat a tápanyagokat, amelyek az előbb említett eszenciális aminosavakat a megfelelő arányban, illetve mennyiségben tartalmazzák, biológiailag teljes értékű tápanyagoknak nevezzük.


A biológiai úton előállított ecetkészítmények - az ételecet és borecet készítmények, valamint a szintetikusan előállított ecetsavból higított ecetkészítmények aminosav tartalmának összehasonlítása.




Aminosav neve
Ételecet
(biológiai)
Borecet/Gyümölcsecet
(biológiai)
Szintetikus tömény ecetsavból
higított Étkezési ecetsav
Cisztin
+
+
-
Lizin (e)
+
+
-
Treonin (e)
-
+
-
Alanin (e)
+
+
-
Tirozin (e)
+
+
-
Fenilalanin
+
+
-
Leucin (e)
+
+
-
Izoleucin
+
+
-
Metionin (e)
+
+
-
Glicin
+
+
-
Valin (e)
-
-
-
Hisztidin
-
-
-
Arhinin
+
+
-
Prolin
+
+
-
Triptofan (e)
+
+
-
Összesen
12
13
-

+ jelenlevő aminosavak
- aminosav nem volt kimutatható
(e) eszenciális aminosavak


Az 1. táblázat adataiból látható, hogy a biológiai úton előállított ecetkészítmények a nyolc eszenciális aminosavból hetet tartalmaznak, és így biológiailag csaknem teljes értékű tápanyagoknak nevezhetők.
A biológiai úton előállított ecetkészítmények táplálkozási értékét növelik a bennük található vitaminok is, amelyeket a 2. táblázatban tüntettünk fel.



Biológiai ecetkészítmények vitamintartalma



A vitamin megnevezése
Ecetkészítmény vitamintartalma m / l
Borecet, gyümölcsecet
Ételecet
Riboflavin(B2 vitamin)
10-65
8-38
Nikotinsav amid(B3 vitamin)
100-260
60-100
Pantoténsav(B5 vitamin)
50-165
12-38



A biológiai ecetkészítmények által tartalmazott vitaminok a B-vitamin csoport tagjai, amelyeknek az emberi szervezet anyagcsere folyamatában van fontos szerepük, az életműködés zavartalan biztosításában. Ezek a vitaminok a vegyi szintézissel előállított ecetkészítményekben nem találhatók meg.
Bioelemeknek azokat az elemeket nevezzük, amelyek jelenléte az életfolyamatok normális, zavartalan lebonyolításában nélkülözhetetlen. A nélkülözhetetlenség bizonyítéka, hogy ha a vizsgált elem hiánya a szervezet életműködésében zavarokat, tehát hiánybetegségeket okoz, mely ugyanennek az elemnek az adagolásával elmulasztható.

Az emberi szervezetekben legnagyobb jelentőségűnek eddig a következő 17 elemet találták:
H, O, C, N, P, Ca, S, Cl, J, Na, K, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, Co.
Ezek többsége a biológiai ecetkészítményekben megtalálható.

Összességében tehát elmondható, hogy a biológiai úton előállított ecetkészítmények az ételecet, a borecet, gyümölcsecet (a salátaecetek) kielégítik a természetes eredetű élelmiszerekkel szemben támasztott legfontosabb követelményeket - magas táp- és növelt élvezeti értéket képviselnek. A biológiai biztonságot itt a természetes eredet és szigorúan rögzített és ellenőrzött előállítási technológia szavatolja. Az élelmiszer elfogyasztása során u. i. nemcsak hasznos táp- és ásványi anyagok jutnak szervezetünkbe, hanem valamennyi, az élelmiszerben fellelhető vegyület is. Ezek túlnyomó része számunkra hasznos, élvezetes, esetleg semleges, de egy részük káros is lehet.

Az egyszerű fogyasztónak garancia kell arról, hogy amit megeszik, nem okoz betegséget. És ezt a garanciát az élelmiszer előállítójának kell viselnie, az államnak kell ellenőriznie.

A szintetikus úton előállított ecetsav vonatkozásában mindenek előtt két ilyen káros anyagot említhetünk meg: a formaldehid és a metilalkohol tartalmat. A formaldehid és metilalkohol a mérgező anyagok közé tartozik - ideg, illetve sejtmérgek - ezért megengedett határértékét a szintetikus ecetsavból előállított ecetkészítmények esetében szigorú egészség- és minőségügyi rendeletek szabályozzák. Igen nagy tehát a gyártók és forgalmazók felelőssége a szigorú egészség- és minőségügyi normatívák betartásában. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy felhívjuk a forgalmazók, a fogyasztók figyelmét a természetes eredetű élelmiszerek - jelen esetben a biológiai úton előállított ecetkészítmények - magasabb tápértékére, biológiai biztonságára, amelyet a természetes eredet biztosít.
koncznori
Moderátor
19 hozzászólás
2013.06.14 13:22Az ecetes öblítést csak ajánlani tudom, nekem a bolti öblítők elhagyása volt az első lépés a zöldítésben. A receptem: 1 dl ecet, 1 dl citromlé (flakonos, nem facsart) felhigítva vízzel 1 l-re. Nem lesz ecet szaga a ruháknak. A citromlé helyett lehet illóolajokat is használni, kísérletezz bátran!
előzmény:sztikécske
eager
Zöldfülű
2 hozzászólás
2013.06.14 11:34Létezik egy könyv: Zöldköznapi kalauz, recepteket is tartalmaz.
Interneten Antal Vali oldalát ajánlom: antalvali.com , sokoldalú, nagyon sok hasznos dologra találtam nála.
előzmény:rastomi