ÖKO Fórum
Jelentkezz be, ha hozzá akarsz szólni!
ÖKOdajka vitafórum |
ÖKO Fórum | > ÖKOdajka fórum | > ÖKOdajka vitafórum |
A témát indító hozzászólás:
forumadmin Moderátor 6 hozzászólás |
2013.03.25 11:36Nem értesz egyet az ÖKOdajka válaszokkal, esetleg még a kérdéssel sem? Ezt a topikot azért hoztuk létre, hogy lehetőség legyen megbeszélni részletesen is az egyes ÖKOdajka témákat, kérdéseket, válaszokat. Kíváncsiak vagyunk a véleményekre, javaslatokra. Ha sikerül egy a fenntartható fejlődés elveinek jobban megfelelő választ találni, természetesen készek vagyunk módosítani is az ÖKOdajkán. Mikor az ÖKOdajkát összeállítottuk, az volt a célunk, hogy egy folyamatosan fejlődő, pontosabbá váló kérdéssort hozzunk létre. Az ÖKOdajka kérdéseinek részletes megbeszélésére lehetőség van itt az ÖKOfórumban. Az ÖKOfórum tapasztalatai beépülhetnek az ÖKOpédiába, és ez visszahat újból az ÖKOdajkára. Reméljük így lesz, a Te segítségeddel is! |
A legújabb válaszok: |
|
Bogi Rügyező 7 hozzászólás |
2013.04.05 21:27Az irodai növényeknél van egy olyan állítás, hogy a növények kiszűrik a levegőből a port és a káros anyagokat. Erről én még nemigen hallottam csak a széndioxidról. Van ezzel kapcsolatban valami ismeretterjesztő anyag valahol? Mennyire megalapozott ez az állítás? Eva -Katharina Hoffmann: Energiát adó szobanövények című könyve 86 szobanövény portréját írja le (jellemzése, származási hely, tenyészhely/gondozás, hatás, különlegesség, ökológia, energiarezgés) elemzi. Pl a vénuszpapucs, a korallvirág, az aloe, a mindignyíló begónia, a márványos szobaifutóka, a kroton, a lándzsarózsa, a szobai szanszeveria, az azálea, a filodendron, a buzogányvirág esetében írja, hogy leépíti a káros kémiai anyagokat. előzmény:robag
|
principessa Rügyező 15 hozzászólás |
2013.04.05 14:23A Stívia leve édesítő. Nekem van. előzmény:robag
|
principessa Rügyező 15 hozzászólás |
2013.04.05 14:21Szerintem úgy gondolja Ökodajka, hogy jó, hogy amit használhatok elektronikusan nem nyomtatom ki, pl. adóbevallás. Azonban az még jobb, ha csak azt nyomtatom ki, ami szükséges. Pl. számla. Amúgy szerintem hasonlóan jó dolog a kétoldalas nyomtatás. Az iroda, ahol dolgozom a kidobásra szánt papír üres oldalát felhasználja jegyzetelésre. [quote]"A papírfelhasználás az elektronikus adattárolás és forgalmazás miatt csökken." Ez tény. Ha a felhasználók a kinyomtatott anyag helyett az elektronikusat használják, az még jobb mintha kinyomtatom, és valaki tényleg használja is, nem? Akkor miért nem ez jó válasz?[/qu előzmény:noé
|
Krausz Dóri Rügyező 6 hozzászólás |
2013.04.04 18:52Kedves Mindenki! Az ÖkoDajka Házépítés-témakörénél arra a kérdésre, hogy "Mire alapozzuk a ház fűtését a környezettudatosság jegyében? , az a helyes válasz, hogy "Fára, mert az megújuló energiaforrás" Ez a válasz teljesen helytálló, de nem lehetne esetleg kibővíteni ezt a válaszlehetőséget azzal például, hogy emellett más, rendelkezésre álló alternatív megoldásokat is be lehet iktatni? Mert csak a fára alapozni, az nekem egyoldalú megoldásnak tűnik. Mi történik, ha a fa ára annyira emelkedik, hogy talán más lehetőségek kiaknázása árban elérhetőbb lenne? ( azt szem előtt tartva természetesen, hogy ezzel nem terheljük nagyon a környezetünket ). Üdv, Dóri előzmény:forumadmin
|
Alder Ákos Rügyező 6 hozzászólás |
2013.04.04 13:54Hát igen, ívó hal esetleg van, de ívó vízet én sem ismerek, köszönjük, javítottuk. Örülünk, hogy tetszettek a tippek. Ákos előzmény:CsizLaj
|
CsizLaj Zöldfülű 1 hozzászólás |
2013.04.03 14:17Köszönöm a zöld tippeket. Nem akarok szőrözni, de jót nevettem az egyik kérdésen, pontosabban egy szó helyesírásán: ívó víz (helyesen ivóvíz). üdv |
h.e.g.a Zöldfülű 3 hozzászólás |
2013.04.03 09:20noé: 'Van esetleg információtok a passzív ház arányos bekerülési költségéről?' Jelentős mennyiségű németországi tapasztalat alapján a passzívházak beruházási költsége átlagosan 8-15%al magasabb hagyományos társaiknál. (Ez egy statisztikai átlag, aminek nem mondanak ellent azok az itthoni számadatok sem, hogy hagyományos épületekkel közel azonos áron, vagy akár jelentősen drágábban is építhető ilyen épület.) Az üzemeletetési költségek alacsony volta miatt ez a felár valahol a 15-30 év távlatában megtérül (ami épület-élettartam nagyságrendben elfogadható érték), onnantól kezdve már a beruházás teljes volumenre számított ráfordítása (építés+üzemeltetés) a passzívházak esetében lesz a kedvezőbb. Egy ide vágó, részletesebb elemzés: Mennyiből hozható ki egy passzívház? |
Alder Ákos Rügyező 6 hozzászólás |
2013.04.02 22:39Szia Gyöngyös! Rávilágítasz a fenntarthatóság egyik lényegére, nincsenek univerzális megoldások, nem lehet "fentről" megmondani a tutit. Érteni kell a fenntarthatóságot, annak elveit, majd helyben megtalálni a jó megoldást. Úgy látom neked sikerült! Ákos |
Gyöngyös Rügyező 8 hozzászólás |
2013.04.02 15:23"Nagy tételben vásárolok mindenből, hogy kevés alkalommal kelljen vásárolni, utazni, szállítani." Vidéken, 40 km-re lakom a legközelebbi városhoz, zöldséget, gyümölcsöt megtermelem, húsnak való állatokat tartok, ergo, olyan termékeket vásárolok, melyek nem romlandóak, ezért szerintem helyes lenne a válaszom. :) |
robag Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 21:34Az ilyen típusú kérdésre szinte lehetetlen válaszolni, attól is függ hány évtizedes ciklusról van szó. |
noé Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 21:27Akkor mi éri meg jobban? A passzív ház vagy az autonóm ház? |
robag Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 21:20Úgy tudom, hogy megépíteni nem olcsóbb mint a hagyományos házat, csak azután gazdaságosabban üzemeltethető. |
noé Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 21:18Van esetleg információtok a passzív ház arányos bekerülési költségéről? |
robag Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 21:12Nehéz is lenne minden kérdést minden oldalról körüljárva feltenni. Az a.rányérzék itt is jól jön |
noé Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 19:18A másik központi kérdés a cukor mellett a só, ami itt is szerepelt. Úgy tudom, sós ízt nem lehet fűszernövénnyel imitálni, ráadásul a tengeri sóban fontos összetevők vannak. |
noé Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 15:12Továbbá kérdés az is, hogy pl. a süteményekben a cukor mennyiségének milyen szerepe van még az édesítésen kívül... |
robag Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 14:59Attól függ, hogy mennyire édesít, azaz mennyi cukrot vagy egyéb édesítőszert vált ki. Ez valószínűleg ételtől is függhet. |
noé Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 14:575 deka 1400 Ft. Kóstolónak is borsos az ára. |
robag Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 14:52Azt hiszem, én előbb megkóstolnám, és ha még az íze is klappol, talán egy próbát megérne. |
robag Haladó 23 hozzászólás |
2013.03.30 14:47Azt nem gondolom, hogy maholnap belevágok a termesztésbe, de gondolatébresztőnek jó volt. |