notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Újra-használat

A hulladékok keletkezésének elkerülésére jó megoldás az újra-használat. Az adott terméket, vagy csomagolást átalakítás nélkül, újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Erre jó példa a visszaváltható italcsomagolás, ahol az üveg újratöltésre kerül. Ezt a folyamatot kb. 40 alkalommal lehet megismételni. Ezek az újratölthető csomagolások jóval környezetkímélőbbek, mint azt eldobható csomagolás, amelyet életciklus elemzések is bizonyítanak. Az Európai Unióban sok helyen „Reuse centereket” azaz újra-használati központokat hoztak létre. Itt mindenki túladhat megunt bútorain, ruháin, megmaradt építőanyagain, míg cserébe viheti amire épp szüksége van. Ezekben a központokban nemcsak adásvétel, cserebere működik, hanem javítóműhely és hasznosító üzem is. Amellett, hogy csökken a hulladék mennyisége, a foglalkoztatott emberek száma emelkedik.

Újra-papír

A papír természetes eredetű, viszonylag gyorsan lebomló anyag. Azonban gyártása jelentős vízszennyezéssel jár, az alapanyagához sok fát kell kivágni. A papírhasználat egyre nagyobb terhet jelent a környezetre, hiszen egyetlen kilogramm papír előállításához öt kilogramm fára van szükség, de egy tonna papírhulladék feldolgozása 12 fát ment meg a kivágástól. Egy fa egy év alatt közel 200 kg oxigént termel, többet, mint amit egy ember egy év alatt felhasznál. Az újra-papírgyártásával fenntartható bolygónk oxigéntermelő képessége, és a légkörbe kerülő szén-dioxid megkötése is. A papírhulladék jelentős része szemétégetőbe vagy lerakóba kerül. Másik lehetőség az újra-papír készítése, melyből készülhet csomagolóanyag, füzet, papír zsebkendő, de akár kartonbútor is. Ehhez a szelektíven gyűjtött papírt válogatják, majd bálázzák. Vizes pépesítő eljárással az idegen anyagoktól megtisztítják, majd ebből a megtisztított pépből készül az újra-papír. A papírgyárban 75 százalékos víz, és 60 százalékos energia-megtakarítás mellett készülnek belőle újra és újra termékek. A papír öt-tízszer hasznosítható újra.

Újrahasznosítás (Újrafeldolgozás, újrahasznosítás, recycling)

Sokféleképpen nevezzük, de mindegyiknek a lényege az anyagában történő hasznosítás, azaz a hulladékból újra termék készül. A nyersanyag és a másodnyersanyag nem vész el, csak átalakul. A hulladékká vált termék eredeti funkciója módosul vagy egészen megváltozik. Például a pillepalackból polárpulóver készül. Amikor az anyagok újrafeldolgozásra kerülnek, jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, ami környezeti szempontból mindenképp kedvező. De az újrafeldolgozás során elkerülhetetlen, hogy szennyezés keletkezzen, így a megelőzéshez és az újra-használathoz képest kevésbé környezetbarát megoldás.

Üzemanyagcella

Az üzemanyagcella (más néven tüzelőanyag-cella vagy tüzelőanyag-elem) egy eszköz, ami a belé töltött üzemanyagból vegyi reakció során, közvetlenül elektromos energiát állít elő. Az üzemanyagcellákban leggyakrabban felhasznált üzemanyag a hidrogén, de használhatóak bennük a különböző szénhidrogén származékok (pl. földgáz, metanol, gázolaj) is. Az üzemanyag cellák károsanyag-kibocsátása jóval alacsonyabb, mint a hagyományos, szénhidrogén meghajtású erőgépeké.