notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Allergiás megbetegedések

Az allergia túlérzékenység. A szervezetünk védekező rendszerének szokásostól eltérő túlzott válasza valamely olyan külső terhelésre (pl. valamely anyagra), melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atka, penész spórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek, stb. A környezetünkbe került százezres nagyságrendű vegyszernek, sugárterhelésnek, az állandó stressznek, illetve a gyógyszer-rezisztens mikrobák hatásainak kitéve szervezetünk védekező rendszere (az immunrendszer) megbetegszik, és a szervezet az eddig természetesnek tartott környezetre is allergiás, azaz túlérzékenységi reakcióval válaszol. Ez a túlérzékenységi reakció lehet egyszeri, vagy folytonosan visszatérő vagy állandósuló ún. allergiás megbetegedés.