notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Ecet

Az ecetet már évezredek óta ismerik, hiszen a sör és borkészítés mellékterméke volt. Ha ezek a szeszes italok sokat voltak levegőn, ecetsav keletkezett. Ma ipari nyersanyag, kémiai alapanyag, mint ecetsav, ennek hígított változatát az ecetet háztartásokban használják. Az ecetsavat - baktériumok segítségével - alkoholból és oxigénből gyártják. A borból vagy gyümölcsből előállított konzerváló és ízesítő egyike azoknak a természetes, hatékony és költségkímélő szereknek, amelyet főzéshez, takarításhoz, gyógyításra használnak. Használhatjuk szagtalanításra, szájszagűzésre, altatónak, izomlazítónak, vízkőoldásra, általános tisztításra, tartósításra, folttisztításra, öblítésre, szőnyegtisztításra, penészölésre.