notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Energiatakarékos főzés

A főzés energiaszükségletét számos tényező határozza meg. Az edények anyaga, minősége, formája befolyásolja a főzéskor felhasznált energiamennyiséget. A jó hővezető anyagokból készült edényekkel, mint amilyen az acél, az öntöttvas vagy a zománcozott vas, energiát takaríthatunk meg. Az edény méretéhez illeszkedő fedő is fontos, hiszen a fedő nélküli főzés háromszor annyi energiát igényel. Az edény méretének illeszkednie kell a gázrózsa vagy a főzőlap méretéhez, ha nagyobb a főzőlap, mint az edény alja, az csak a környezetet fűti. Ha felforrt az étel, takaréklángon célszerű folytatni a főzést, hiszen így is pontosan annyi idő alatt fog megfőni az étel, mint nagy lángon. Kihasználhatjuk a sütő vagy a főzőlap tartalék hőjét, ha a főzési-sütési idő vége előtt 10 perccel hamarabb kikapcsoljuk őket, a maradék hő már elégséges az étel elkészítéséhez. - Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját feleslegesen! Egy-egy ajtónyitás kb. 15 fokkal csökkenti a sütő hőmérsékletét. - Sütés közben a sütő fogóján száríthatunk vizes konyharuhát. - Használjunk kuktát! A főzési idő 70 %-át, míg az energiafelhasználás 40 %-át spórolhatjuk meg. - Burgonyát, zöldségeket kevés vízben is kiválóan lehet főzni, így az energia megtakarítás mellett a vitaminok egy része is megmenthető. - Próbáljuk ki a főzőládát! Egy régi paplanba tegyünk egy papírdobozt, helyezzük bele a felforralt vizű, fedővel lefedett rizst. Takargassuk be jó alaposan, hogy lassan hűljön le. Ha reggel összekészítjük, délutánra puha lesz a főztünk, és tizedannyi energiát használtunk. Főzhetünk így babot, borsót, lencsét is.