notification
  • Új szócikk beküldéséhez jelentkezz be!

ÖKO pédia

Összegyűjtöttük az általunk fontosnak ítélt környezetvédelemmel kapcsolatos fogalmakat és garantáltan hiteles magyarázataikat. Nézz utána annak, ami nem tiszta - saját és környezeted érdekében!

Ha szerinted valami elnéztünk, vagy új ötleted van, az egyes szócikkeknél, légy szíves küldd el nekünk a javaslataidat, miután bejelentkeztél.
Összes A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
Erdőtűz

Az erdőtüzek fő oka a gondatlanság, vagyis emberi tevékenység miatt keletkezik az erdőtüzek nagy része, másik oka a globális és lokális felmelegedés. A klímaváltozás nemcsak az erdőtüzek kialakulását okozhatja, hanem a tüzek terjedési sebességét is növeli. A kár helyszíne szerint lehet földfelszíni tűz (avartűz), vagy korona tűz. A talaj mentén, tűalomban terjedő tűzben jó esetben a vastag kérgű állományok átvészelhetik a tüzet a kambium sérülése nélkül, de ha koronába is eljutnak a lángok, az okozott kár végzetes. Az intenzív erdőtüzek a közúti, vasúti forgalom fennakadását is előidézik, és emberre is közvetlen veszélyt jelenthetnek. A fokozottan tűzveszélyes időszakok, a kora tavaszi, hóolvadás utáni időszak, mikor még nem indul meg a fákban a nedvkeringés; valamint a nyári hónapok, mikor a forró, hosszú, csapadékmentes időszak miatt az erdei avar teljesen kiszárad. Védekezni csak a szabályok szigorú betartásával lehet. Tűzrakási tilalom idején tilos a tűzrakás. Égő csikket és nagyító üvegfelületet tilos eldobni. Tüzet csak a kijelölt tűzrakó helyen lehet rakni, és használat után gondosan el kell oltani.